Команда Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні в межах програми EU4Skills впродовж минулого тижня відправила «Новою поштою» набори, кожен з яких складається із чотирьох тематичних посібників: «Професії, що оберігають і рятують», «Будівельні професії», «Доглядаємо за тваринами» та «Кухарська справа». В 2021-2022 роках школи вже отримали набори з посібників: «Працюємо з природою», «Інженерні професії»  та «Мандрівні професії». Ще три посібники «Досліджуємо воду і водний світ», «Космічні професії» та «Цифрові й «айтішні» професії» готові в електронному форматі. Пишуться «Антарктичні професії».  

Для закладів професійної (професійно-технічної) освіти  розроблений профорієнтаційний посібник «Пропозиції сценаріїв профорієнтаційних занять», який також буде надісланий  до 25 навчально-методичних центрів П(П-Т)О у всій Україні.  

Команда експертів EU4Skills  невпинно працює над інтеграцією 11 створених посібників у навчальний процес. Розповімо вам про одну із їх нещодавніх ініціатив:  проводити тематичні уроки у школах з нагоди професійних свят. Щомісяця на сайті kariera.in.ua розміщуватиметься календар професійних, інших тематичних свят, та матеріали, які надихнуть вчителів під час підготовки уроку. Ці матеріали містять покрокові інструкції інтерактивних вправ та експериментів, які можна провести, використовуючи доступні ресурси. 

Так, у лютому експерти EU4Skills  запропонували підготувати тематичні уроки до таких дат: 

6 лютого – Міжнародний день бармена (профорієнтаційний посібник «Кухарська справа»); 

7 лютого – Всесвітній день безпечного Інтернету (профорієнтаційний посібник «Цифрові та «айтішні» професії»); 

9 лютого – Міжнародний день стоматолога; 

28 лютого – День працівників патрульно-постової служби України (профорієнтаційний посібник «Професії, що оберігають і рятують»). 

Переглянути посібники за різними групами професій можна за посиланням 

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країн-партнерів в рамках спів-фінансування.