В 2022 році було розпочато  проєкт «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України». Відповідний меморандум про співпрацю підписано Фондом міжнародної солідарності та Міністерством культури та інформаційної політики України.  

Державна частина Музейного фонду України наразі налічує понад 12 мільйонів об’єктів.  При цьому немає жодної системи для їх централізованого електронного обліку. Вся документація ведеться виключно в рукописному паперовому вигляді і зберігається разом з музейними колекціями в установах, що уповноважені на це.   

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації до України через обстріли зазнали руйнувань та знищення більше 30 музеїв на території країни.  Разом з ними знищується облікова документація, яка містить всю необхідну інформацію про музейні цінності.  Ще одна важлива проблема, яку допоможе розв’язати реалізація  проєкту — запобігання  вивозу та розграбуванню музейних колекцій військами російської федерації на окупованих територіях. Наразі не існує жодного інструменту, який би дозволив слідкувати за переміщенням музейних колекцій всередині країни та поза її межами. 

В рамках проєкту започатковано створення електронного реєстру та будуть проведені відповідні навчання фахівцям, хто  з ним працюватиме. До цього реєстру музеї або установи, що уповноважені на зберігання об’єктів державної частини Музейного фонду України, самостійно зможуть інтегрувати дані про музейні предмети, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені.  

Далі реєстр буде доступний для взаємодії з державними та міжнародними системами та сервісами для отримання дозволів на вивіз культурних цінностей та подальшої інтеграції України в мистецьку спільноту Європи.  Окрім цього, відкриті дані реєстру будуть опубліковані на інформаційному веб-ресурсі для популяризації українського мистецтва та музейних колекцій.  

Успішна реалізація проєкту дозволить обліковувати музейні предмети державної частини Музейного фонду України виключно в електронному вигляді.  

 

Проєкт реалізується Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні та фінансується Канцелярією Прем’єр-міністра Республіки Польща  в рамках реалізації громадського завдання під назвою: «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України».