21 листопада на Закарпатті в Нересницькій громаді, яка є найбільшою на Тячівщині, офіційно відкрили нове пожежне формування. Цій події передувала тривала злагоджена україно-польська співпраця активних громадян та місцевої влади, державних та недержавних структур.

Ще минулого року громада сформувала в селі Терново Добровільну пожежну команду з 12 осіб.  Поштовхом до цього стала участь в проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні», що реалізується Фондом міжнародної солідарності (Республіка Польща) в Україні у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Оскільки село Терново, окрім типової для гірських сіл серпантинистої центральної вулиці, містить цілий лабіринт бічних відгалужень – лише місцеві знають, як швидко дістатися до потрібної адреси. До того ж, це село є найбільшим населеним пунктом своєї громади. Тож, не дивно, що саме тернівці найпершими зголосилися до участі в цьому проєкті.

Все необхідне пожежне спорядження, таке як комплекти спеціального одягу, пожежних драбин, мотопомп, пожежний рукав, електрогенератор, бензопил, рятувальний медичний набір, загальною вартістю 95 000 злотих закупив за кошти Європейської комісії у партнерстві з BGK (Банком Господарства Крайового, Польща) та передав у вересні цього року громаді Фонд міжнародної солідарності (Республіка Польща).

Пожежну машину у користування громаді передала Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Як гасити пожежі та реагувати на надзвичайні ситуації учасники новоствореної команди навчалися у професійних рятувальників ДСНС. Всі ці навчання профінансував проєкт.

Створення нових пожежних формувань у громаді є вкрай актуальним і своєчасним кроком. Тривала збройна агресія росії проти України, окрім безпосередніх руйнувань спричинених ракетними обстрілами провокує і додаткове навантаження на енергосистему, що особливо небезпечно у зимовий період.

До того ж, Нересницька пожежна охорона обслуговує значну територію, більшість з неї – гірська місцевість. Учасники новоствореної команди стануть на допомогу вогнеборцям з центру громади, які регулярно виїжджають на виклики разом із рятувальниками ДСНС. Це дозволить оперативніше реагувати на пожежі, запобігати пошкодженню майна та зберігати життя мешканцям тридцятитисячної громади.

Під час урочистої церемонії відбулось відкриття також і місцевої пожежної команди №2. Всі учасники цієї знакової події – Василь Гасинець, голова Нересницької територіальної громади; Роман Каптола, староста Тернівського старостинського округу; Роман Гудак, начальник обласного управління ДСНС; Максим Плахотнік, спеціаліст Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні;  Іван Сойма, начальник КЗ Місцевої пожежної охорони, місцеві жителі, творчий колектив подякували представникам місцевої та добровільної пожежних команд за їх мужність і готовність допомагати в цивільному захисті населення в такий складний для країни час та побажали успіхів, бо вони дійсно роблять важливий вклад в безпеку рідної громади.