1 липня Фонд міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego) — Польським банком розвитку передали регіональним лікарням України 25 нових автомобілів швидкої допомоги, придбаних за кошти ЄС. Це допоможе задовольнити надзвичайні потреби України у сфері охорони здоров’я під час війни. Карети швидкої допомоги прибули з Польщі і зараз їх транспортують зі Львова до територіальних громад, які найбільше потребують допомоги. Це громади, які надають притулок для внутрішньо переміщених осіб або постраждали під час окупації.

Карети швидкої допомоги оснащені найсучаснішим медичним обладнанням для порятунку життів українців у складних і небезпечних умовах. Також представники обласних лікарень отримали відеоінструкцію з усією необхідною технічною інформацією, перекладену українською мовою. В умовах російської агресії поява нових автомобілів швидкої допомоги є важливою для роботи українських лікарень в територіальних громадах.

Забезпечення машинами швидкої допомоги є частиною більшого проєкту гуманітарної допомоги, який реалізується Фондом міжнародної солідарності та BGK і фінансується ЄС. Продукти харчування, засоби гігієни, засоби медичного призначення та цивільного захисту постачаються в такі області: Чернігівська, Сумська, Харківська, Житомирська, Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Рівненська, Вінницька, Івано-Франківська, Миколаївська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Тернопільська, Чернівецька, Закарпатська, Волинська.

Рафал Дзєнцьоловський, Президент Фонду міжнародної солідарності, прокоментував: «Україна та її воля до опору – це джерело натхнення для всіх. Сьогодні – історичний момент для розвитку стосунків України та Польщі, для всієї об’єднаної Європи, для демократичних інституцій. Польща дякує Україні за боротьбу! Разом з партнерами ми будемо продовжувати допомагати і надавати всю можливу підтримку стільки, скільки буде потрібно. Ми поруч, і ми віримо в перемогу України!» Свою підтримку України також висловили присутні на заході Павел Яблонський, заступник Міністра закордонних справ Польщі та Еліза Дзвонкевич, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові.

Мацєй Поповський, виконувач обов’язків генерального директора Європейської Комісії з політики сусідства та переговорів про розширення, зазначив: «Сьогоднішня поставка 25 машин швидкої допомоги за кошти ЄС до територіальних громад і лікарень по всій Україні є ще одним відчутним прикладом підтримки народу України з боку ЄС. Потворна правда незаконного вторгнення Росії полягає в тому, що машини швидкої допомоги стали військовими цілями. Тому ми посилюємо автопарк, який допоможе рятувати життя. Така своєчасна допомога можлива лише завдяки нашому партнерству з BGK та Фондом міжнародної солідарності. ЄС залишається єдиним і відданим підтримці України під час вторгнення та її довгострокового відновлення та реконструкції, які, як ми бачимо, повністю включені в їхній шлях вступу до Європи».

«Ми всіляко допомагали Україні з самого початку війни. Ми дуже пишаємося тим, що BGK прагне допомагати на багатьох рівнях – це пожертви, можливість грошових переказів для України, а тепер співпраця з Європейською Комісією. Це допомога для України, яку ми бачимо сьогодні, коли дивимося на машини швидкої допомоги, які стоять у Львові. Українці були, є і будуть частиною Європи, тому ми ніколи не припинимо їм допомагати», – прокоментувала Беата Дашиньська-Музичка, президент BGK.

«Ці автомобілі рятуватимуть людські життя під час війни з лютим ворогом, який воює не з військом, а проти держави. Вбиває жінок, дітей, руйнує цивільні об’єкти, але завдяки друзям ми точно переможемо. Польська сторона з перших днів  війни нам допомагає. Дякую ЄС, польському уряду, Генеральному Консулу Елізі Дзвонкевич та Фонду не лише за 25 швидких, а за десятки тисяч тонн допомоги, за 2 млн українців,  які прихистила Польща. Наш шлях до Євросоюзу розпочався і наші цінності спільні задля перемоги»,  – зазначив  начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

В рамках проєкту допомогу Україні розподіляють у 120 територіальних громадах з 22 областей України. Офіційно в обраних громадах проживає 9,86 мільйонів людей. Близько 90 громад було відібрано для проєкту через наявність внутрішньо переміщених осіб, близько 30 громад відновлюються після руйнування під час воєнних дій та окупації. Загальна вартість допомоги становить близько €10 000 000.

Фонд міжнародної солідарності, ЄС та BGK стоять пліч-о-пліч з Україною в ці важкі часи. Ми віримо в перемогу України і продовжимо наші спільні зусилля для допомоги, адже ми впевнені, що солідарність рятує життя.