«Та це ж громада-свято»! Так гості Чернігівщини відгукуються про Менську територіальну громаду. Завдяки процесу децентралізації представники місцевого самоврядування змогли перетворити похмуру радянську будівлю на креативний, теплий та інноваційний простір, до якого містяни приходять родинами на святкування важливих дат. До Дня Захисників та Захисниць України за підтримки Фонду Міжнародної солідарності в Мені провели інтеграційний захід “Моя сім’я – моя суперсила!”. Подія об’єднала учасників бойових дій на сході України, членів їхніх родин та всіх бажаючих.

Цей надзвичайно цікавий та змістовний день для дітей і дорослих запам’ятається надовго. Усміхнені майстри й майстрині провели для малечі еко-воркшопи: ліпили їжачків з гречки, створювали патріотичні обереги, вчили гончарству. За гончарним колом стояв Олег Луцук, майстер, що увійшов до Книги рекордів України у 2021 році після випалу вогняної скульптури – найбільшого в Україні глиняного свищика. Гончарство – це гордість Мени, адже саме тут проходить фестиваль гончарного мистецтва «Куманець». Батьки і діти з задоволенням розглядали найкращі експонати фестивалю, що були представлені на інтеграційному заході.

Марина Москальчук, керівник Відділу соціального захисту населення, сім`ї, молоді та охорони здоров`я, депутат Менської міської ради: “Сьогоднішній захід ми організували для того, щоб зблизити дитину, батька і матір. Це час, який вони можуть провести разом. Для того, щоб батько, який був в АТО, воював, бачив багато страшного і важкого, повернувся думками сюди, в родину. Це осіннє сонечко, ці майстер-класи, гончарство, картинна галерея, перегляд фільму – все для того, щоб дитина відчула, як вона потрібна батьку, а батько відчув, що він є головою родини і потрібен синові, дочці, дружині.”

Тема вдячності захисникам і захисницям для заходу стала наскрізною. При вході гостей  зустрічала велика яскрава карта Мени і околоць, на якій кожен охочий міг залишити привітання для українських військових. Щирі та зворушливі слова вдячності, мрії про мир, побажання доброго здоров’я, любові, успіху. Прохання від серця  – Поверніться живими! – написані дитячим почерком.

Дітей у Менській ТГ огортають неймовірною любов’ю та навчають найкращому у казково творчих формах. На стінах бібліотеки малечу супроводжують легкі і яскраві, як метелики, балерини. На шахівницях замість фігур – цукерки.

Світлана Шелудько, Начальник відділу культури Менської міської ради. «Наша публічна бібліотека ще зовсім молода, але бібліотечній фонд налічує понад 45 000 книжок. Маємо найкращі сучасні видання для дітей будь-якого віку. А наша бібліо-няня разом з дітками читає вголос книжки і малює на фотостіні – робить все те, що їм подобається, якщо мама або тато на годинку забігли в магазин. Це наша унікальна соціальна послуга! Такого більше ніде нема. Бачите ці комп’ютери? Пані поважного віку на пенсії приходять до нас навчатися комп’ютерної грамотності. А влітку плануємо відкрити антикафе, щоб кожен міг прийти сюди і почитати книжки на відкритому повітрі».

Родина, світло, знання – загальнолюдські цінності, які працівники сфери соціального захисту у Мені сповідують і привносять у свої проєкти. Дякуємо Менській територіальній громаді за натхнення і продовжуємо співпрацювати!