За даними Мінінтеграції, наразі в Україні зареєстровано 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Історія кожного – індивідуальна, хтось втратив все майно та дах над головою, чиясь домівка знаходиться на тимчасово окупованій території. З перших днів повномасштабного вторгнення допомогу та прихисток для вимушених переселенців пропонували як звичайні громадяни, так і волонтерські та благодійні організації, бізнес, представники місцевого самоврядування. 

Серед них був також Благодійний Фонд Святого Мартіна де Поррес, куди були передані пральні та сушильні машини, настільні лампи та морозильна камера Фондом міжнародної солідарності в рамках проєкту, який співфінансується в рамках польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. 

Про допомогу цього Фонду внутрішньо переміщеним особам ми поспілкувалися з його засновницею та адміністраторкою Вірою Старинською. За її словами, коли у лютому танки у сірій зоні почали рухатися вперед, спільно з Християнською Службою Порятунку було прийняте рішення про негайну евакуацію. Під час першої евакуації дітей з Маріуполя 20 лютого у Центрі Святого Мартіна був відкритий мобільний прихисток. 

З 24 лютого по травень 2022 у Центрі щоночі зупинялися сотні наляканих родин, які у  зв‘язку з колапсом на житомирській трасі виїжджали з Києва, Ірпеня, Гостомеля та Чернігова через Фастів.  

“Пам‘ятаю очі дітей, які тікали від війни! У перші місяці ми намагались вислухати людей та просто бути поруч. Зворушені такою відкритістю, вони залишали нам на зберігання свої автомобілі та навіть своїх котів та собак. За нашими підрахунками ми прийняли близько 4 тисяч осіб. Близько 8 родин з Бахмуту, Покровську, Херсону та Запоріжжя, які залишилися без дому та не мали, де зупинитися, залишилися в притулку. ” – ділиться спогадами пані Віра. 

Вже в січні було відкрито прихисток для 30 родин, які були змушені тікати від війни. З кожною родиною Фонд підписує строковий договір на перебування у прихистку, адже головною метою є саме допомога у ресоціалізації після отриманих травм та втрат. Тому окрім забезпечення базових потреб, на кшталт харчування та предметів першої необхідності, мультифахова команда притулку приділяє особливу увагу ментальному здоров’ю своїх мешканців.  

Відтак, двічі на тиждень відбуваються індивідуальні та групові сесії за участі психолога, а щомісяця – мешканці мають змогу отримати консультацію лікаря психіатра. За фізичним здоров’ям дітей та дорослих допомагає слідкувати медична сестра, яка відвідує прихисток 2 рази на тиждень. Також родини мають змогу отримати юридичну консультацію у разі потреби. 

Щиро дякуємо партнерам, а також Благодійному Фонду Святого Мартіна де Поррес за можливість зробити внесок у підтримку внутрішньо переміщених осіб у скрутний для країни час.