Це історія про те, як одна психологиня навчила 45 фахівців соціальної сфери з Чернігівщини надавати першу психологічну допомогу. Більше половини її учениць вже рятують психіку найуразливішим жителям своїх громад. А кількість осіб, яким вони допомогли, вже йде на сотні. Окрім цього, навчені фахівці активно діляться здобутими знаннями та практичними інструментами зі своїми колегами: як неформально, так і самостійно організовують подібні тренінги. 

Це стало можливим завдяки реалізації пілотного проєкту «Перша психологічна допомога: базові тренінги для фахівців соціальної сфери, які працюють в умовах війни» від Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні. 

Зазначений проєкт став відповіддю на потреби опитаних громад-партнерок з Чернігівської області щодо необхідності отримання знань та навичок із надання першої психологічної допомоги. Його реалізація допомогла фахівцям із соціальних послуг в громадах підтримувати сім’ї військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, осіб похилого віку, дітей та родини, що перебувають у складних життєвих обставинах.  

Підготовка фахівців у рамках проєкту відбувалася за підходом Training of Trainers. Першим етапом стала підготовка психологині з Прилуцької громади Віри Черномаз, відібраної серед минулорічних учасників проєкту. Вона отримала необхідні знання, тренерські матеріали та менторську підтримку від експерток для самостійного проведення тренінгів із першої психологічної допомоги.  

Другим етапом були, власне, тренінги для 45 фахівців зі сфери соціальних послуг, які відбулися у Менській, Ніжинській та Сосницькій громадах. На тренінгах учасники ознайомилися з принципами та завданнями надання першої психологічної допомоги, опрацювали практичні вправи на стабілізацію психоемоційного стану та психологічне розвантаження, відпрацювали здобуті навички підчас рольових ігр з моделювання ситуацій, навчилися, як у процесі надання допомоги турбуватися про себе і команду.  

Про свої враження від проєкту розповідає тренерка Віра Черномаз: «Будучи практичним психологом я дуже добре розумію тих спеціалістів, які працюють у своїх громадах і часто виконують роль психологів. Тому вважаю потрібними і актуальними знання, вміння і навички з надання першої психологічної допомоги.  В такий не простий час, коли ми повинні допомагати і діяти разом, щоб бути сильними та підтримувати один одного, мені захотілося допомогти і поділитися знаннями і досвідом, але не маючи практичного тренерського досвіду потребувала методичної та дружньої підтримки. Менторська зустріч для мене була знахідкою і ковтком повітря, таки розпочати роботу з навчання фахівців соціальної сфери. Для мене особисто зустрічі були вдалими, як для тренера початківця. Дякую Представництву Фонду міжнародної солідарності в Україні за можливість прийняти участь у якості тренера, за досвід проведення подібних тренінгів, за допомогу у реалізації плану заходів з першої психологічної допомоги.» 

Варто зазначити, що цей пілотний проєкт став логічним продовженням розпочатого минулоріч напрямку розвитку психологічних послуг у громадах і дав можливість опрацювати методику проведення навчальних заходів з теми першої психологічної допомоги.  

 

Проєкт «Перша психологічна допомога: базові тренінги для фахівців соціальної сфери, які працюють в умовах війни» реалізований Фондом міжнародної солідарності та співфінансований в рамках польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.