За підтримки Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні в рамках програми EU4Skills Федерація роботодавців України спільно з job-порталом GRC.UA восени минулого року провели опитування підприємств, бізнесу щодо наявного дефіциту кваліфікованого персоналу, актуальних вакансій та проблем, потреб у навчанні та співпраці з закладами освіти. Мета дослідження – допомогти українським інституціям у плануванні належної підтримки роботодавців, а також освітніх та навчальних закладів. Наприклад, у січні цього року Державна служба зайнятості використала результати попередніх опитувань у будівельній галузі для визначення пріоритетних професій у програмі «Ваучерів на навчання».    

 Нещодавно відбулися онлайн презентації результатів першого партнерського дослідження актуальних потреб ринку праці у військовий час в промисловості та в аграрному секторі. В опитуваннях взяли участь 290 промислових компаній та 214 сільгосппідприємств з 23 регіонів України.  

 Агросектор в Україні внаслідок військових дій зазнав втрат, проте зберіг продуктивність.  

Більшість потужних промислових підприємств розташована в східних та південно-східних регіонах, які найбільш постраждали від війни. Військовий стан та актуалізовані потреби військово-промислового комплексу зумовили певне зростання попиту на промислову продукцію, що частково компенсувало загальні втрати. Зростання відзначається переважно для великих підприємств, що забезпечують стратегічні напрямки життєзабезпечення та обороноздатності країни. 

 27% аграрних підприємств та 23% промислових компаній відзначають можливість збільшення потреби у персоналі після завершення військових дій. 34% та 42% відповідно планують розширюватись та збільшувати штат працівників після завершення військових дій. Найбільш затребуваними залишаються професійно-технічні навички, зокрема: робота з інструментом, з обладнанням та технічною документацією. У питанні готовності до співпраці із навчальними закладами роботодавці розподілились майже порівну. Отримані результати дослідження зумовили продовжити роботу над якісними змінами у змісті професійного навчання. Переглянути всі результати дослідження можна зацим посиланням.  

 Нагадуємо, що в рамках програми EU4Skills триває нове глибинне опитування українських роботодавців. 

 Програма EU4Skills фінансується ЄС і державамичленами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійнотехнічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країнпартнерів в рамках співфінансування.