В 2022 році Міністерство культури та інформаційної політики України у співпраці з Міністерством культури та національної спадщини Польщі та Solidarity Fund PL розпочало реалізацію проєкту «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України».  

На сьогоднішній день триває робота з розробки базового програмного забезпечення електронної системи реєстра МФУ. Задля ефективної роботи було створено робочу групу, в яку увійшли представники 12 провідних музеїв України різного профілю: історичні, природничі, археологічні, художні тощо. Досвід учасників робочої групи дозволить врахувати всі потреби сучасних музейників та створити зручну й корисну електронну систему обліку цінностей. 

Саме ці установи беруть участь в тестуванні прототипу, аналізують необхідний функціонал, надають рекомендації щодо змін й зможуть першими випробувати майбутнє програмне забезпечення.  

Наступний етап — аналіз рівня комп’ютеризації музейних установ та вже існуючих систем електронного обліку, які використовуються на території України. За результатами першого етапу та фідбеку від музеїв, розробники програмного забезпечення проведуть аналіз бізнес-процесів, реалізованих в електронній системі, та доопрацюють її. В подальшому задачею Міністерства культури та інформаційної політики України буде забезпечити реєстрацію в системі всіх установ, уповноважених на зберігання предметів Музейного фонду України, а в підсумку — відмову від паперового обліку. 

Передбачається, що успішна реалізація цього проєкту дозволить установам, що уповноважені на зберігання об’єктів державної частини Музейного фонду України, самостійно інтегрувати до системи реєстру дані про музейні предмети, які в них зберігаються, реставруються, перевозяться або були втрачені. Реєстр буде доступний для взаємодії з державними та міжнародними системами та сервісами для отримання дозволів на вивіз культурних цінностей та подальшої інтеграції України в мистецьку спільноту Європи. Окрім цього, відкриті дані реєстру будуть опубліковані на інформаційному веб-ресурсі для популяризації українського мистецтва та музейних колекцій. 

Зазначимо, державна частина Музейного фонду України наразі налічує понад 12 мільйонів об’єктів. З початком повномасштабної війни потреба в діджиталізації музейних ресурсів України стала нагальною. Разом з обстрілами, пограбуваннями та руйнуваннями музеїв, знищується облікова документація, яка містить всю важливу інформацію про музейні цінності.  

Проєкт реалізується Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні та фінансується Канцелярією Прем’єр-міністра Республіки Польща в рамках реалізації громадського завдання під назвою: «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України».