Стихійні лиха, з якими нині повсякчас стикаються європейські країни, нагадують нам про важливість роботи служб цивільного захисту. Підвищення їхньої ефективності, є однією з важливих проблем на найближчі роки, тому Представництво реалізовує проєкт, спрямований на реформування української системи цивільного захисту. Одним із кроків в цьому напрямку є підписання Меморандуму про співпрацю між Фондом та Державною службою України з надзвичайних ситуацій, шо відбулося 29 липня 2021 р.

quality

В Україні існує низка проблем у сфері цивільного захисту, включно з неналежним співвідношенням кількості рятувальників до кількості мешканців: 1 особа на 1000 жителів. Для порівняння, у Польщі цей показник у сім разів вищий. Це можливо лише завдяки розповсюдженню  руху добровольців – борців з надзвичайними ситуаціями. Ще однією проблемою є недостатня кількість підрозділів для швидкого реагування на надзвичайні ситуації у сільській місцевості. Як наслідок, щороку внаслідок пожеж гинуть сотні осіб, а матеріальні втрати становлять приблизно 160 млн. євро. Крім того, чинне законодавство з питань цивільного захисту в Україні потребує вдосконалення як на державному, так і на місцевому рівні.

В результаті спільної роботи польських та українських фахівців була створена концепція адаптації польської моделі добровольчих пожежних команд до українських умов, що має підвищити ефективність українських пожежних підрозділів, особливо в сільській місцевості. Ми плануємо створити мережу добровільних пожежних команд, які оснащені професійним обладнанням, а в громадах є опрацьовані плани реагування на надзвичайні ситуації, паспорт ризиків та інші документи у сфері цивільного захисту. Для більш ефективного обміну досвідом ми також плануємо організувати тренінги та навчальні візити до Польщі, в яких візьмуть участь представники місцевого самоврядування Польщі та пожежники з одного боку, та представники громад та Державної служби України з надзвичайних ситуацій з іншого. Водночас буде створено спільну комісію, у якій, разом із Державною службою України з надзвичайних ситуацій, ми маємо намір підготувати низку пропозицій щодо змін до законодавства України, що регулює діяльність добровольчих пожежних команд. Підписаний Меморандум дає реальну надію на поступове впровадження у життя рішень, які будуть випрацювані спільними зусиллями.

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.