Минуло більше року, відтоді як Фонд міжнародної солідарності Республіка Польща, у партнерстві з BGK (Bank Gospodarstwa Krajowego) – Польським Банком розвитку та завдяки фінансуванню Європейського Союзу, надає екстрену допомогу Україні.

Протягом минулого року в рамках проєкту допомогу отримали 253 територіальні громади у 24 областях України. Громадам та їх мешканцям, а також внутрішньо переміщеним особам було надано медичну допомогу, засоби для подолання енергетичної кризи, підтримку продовольчої та пожежної  безпеки населення.

Забезпечення продовольчої та непродовольчої безпеки

Починаючи з квітня 2022 року, в залежності від потреб, територіальним громадам, переважно сільським та селищним у районах було закуплено та передано 700 тон продуктів харчування тривалого зберігання, засобів гігієни, дитячого харчування.

 

 

 

Доступ до життєво необхідних медичних послуг

Завдяки підтримці Європейського Союзу, з липня по листопад 2022 року 43 лікарні з Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Чернігівської, Сумської, Житомирської, Миколаївської, Київської області отримали 25 повністю обладнаних автомобілів швидкої допомоги, а також сотні дефібриляторів, апаратів штучного дихання, апаратів УЗД та ЕКГ.

Також на початку 2023 року, Фонд передав сучасний комп’ютерний томограф до Житомирської обласної лікарні.

Пожежна безпека українських громад

Зважаючи на підвищену пожежну небезпеку внаслідок військової агресії РФ проти України, добровільні пожежні команди посилюють цивільний захисту своїх громад. Аби допомогти громадам оперативніше реагувати на пожежі, зберігати життя своїх мешканців та запобігати пошкодженню майна, 70 громад в 17 областях України отримали пожежне спорядження для своїх добровільних пожежних команд.

Загальна вартість даної допомоги склала близько 24 млн. грн (більше 660 тис. євро).

Допомога для подолання енергетичної кризи

У зимові місяці, коли українці зіткнулися з додатковими труднощами, пов’язаними з частими відключеннями електроенергії та серйозними перебоями у постачанні тепла та води, головним завданням проєкту стало надання допомоги для подолання енергетичної кризи. В рамках проєкту було передано генератори, печі-буржуйки, переносні ліжка та теплий одяг.

Як результат – 102 громади змогли забезпечити безперервну роботу садочків, шкіл, лікарень, молодіжних центрів, комунальних підприємств, насосних станцій та інших об’єктів соціальної інфраструктури.

Наразі реалізація проєкту продовжується, відтак допомога продовжує надходити туди, де вона потрібна найбільше.