10 березня 2023 року на засіданні Ради громад при голові Рівненської обласної ради координаторка проєкту від Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні Тетяна Сірик офіційно оголосила про старт проєкту «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_Mental Health у Рівненській області: «Проєкт є відповіддю на стрімке зростання потреб жителів України щодо психологічної та соціальної допомоги. У рамках проєкту буде створено та апробовано модель надання підтримки особам, які відчули на собі негативні наслідки війни (особливо ветеранам та членам їхніх сімей, учасникам бойових дій, Захисникам та Захисницям, їхнім родинам, ВПО, членам родин загиблих бійців). З огляду на критичну потребу у професійній реабілітації та адаптації до цивільного життя ветеранів війни впродовж 2023 року плануємо створити у Рівненській області 4 Центри соціально-психологічної підтримки, в яких надаватимуться психосоціальні послуги як стаціонарно, так і мобільно — для забезпечення потреб людей у віддалених населених пунктах району. Проєкт триватиме до кінця 2023 року з перспективою (за позитивних результатів) масштабувати його на інші області України. Ми націлені на те, щоб ці Центри створилися і запрацювали якомога раніше – щоб люди, які потребують допомоги, змогли її отримувати вже з червня місяця.» 

Експерт проєкту Микола Орлов розповів всім присутнім 45 головам громад та очільникам районів про детальні умови відбору громад Рівненщини до участі в даному проєкті: «Для того, щоб Ваша громада взяла участь в організації надання психосоціальних послуг своїм жителям та стала потенційним партнером проєкту, потрібно заповнити відповідну онлайн заявку до 22 березня 2023 р. включно. Знайти заявку на участь у конкурсному відборі Ви можете за посиланням. Переможців конкурсу ми оголосимо 24 березня 2023 року та запросимо їх до участі у роботі однієї з 4 координаційних груп — Вараського, Дубенського, Рівненського або Сарненського районів. Роль кожної координаційної групи — здійснити збір і аналіз потреб у психосоціальних послугах на території відповідного району та визначитися з локацією для створення Центру соціально-психологічної підтримки.» 

Варто зазначити, що на допомогу районним координаційним групам Проєкт додатково проведе соціологічне дослідження для виявлення потреб постраждалого населення. Вже цього місяця незалежні соціологи поїдуть у кожен район Рівненської області і проведуть сфокусовані групові інтерв’ю з різними категоріями населення, які потребують таких послуг. Результати дослідження будуть представлені на одному із засідань координаційних груп. 

 Андрій Карауш, голова Рівненської обласної ради акцентував увагу учасників на важливості участі у проєкті PRO_MentalHealth: “Наша мета – до кінця травня 2023 року визначитись з конкретними громадами, де буде реалізовано даний пілотний проєкт. Оскільки він є надзвичайно актуальним. Ми дуже раді, що Рівненщина на перших ролях, і ми всі разом запрацюємо для його успішної реалізації.” 

 Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща