Фонд міжнародної солідарності запускає наступну Програму стажування «Добре самоврядування» в 2023 році. Її мета – посилення функціонування українських органів місцевого самоврядування, як ключових суб’єктів розбудови незалежності держави та суспільства, а також важливих учасників у процесах відбудови України та підготовки до вступу до ЄС. Проєкт полягатиме в організації 7-тижневого стажування в польських ґмінах для працівників українських органів місцевого самоврядування з населенням у громадах до 50 тис. жителів.

Проєкт включатиме три етапи:

І етап: квітень 2023 року – набір учасників.

ІІ етап: травень-серпень 2023 року – підготовчі заходи.

ІІІ етап: серпень-жовтень 2023 року – стажування.

 

Набір учасників

Cтажування орієнтоване на працівників:

  • середньої ланки менеджменту;
  • які хочуть розвивати свої компетенції;
  • мотивованих та здатних використовувати отримані знання та передовий досвід у роботі у своїх установах.

Процес набору стажистів складається з двох кроків:

1 Крок – Подання заявок.

З 06 квітня 2023 року до 13 квітня 2023 року включно (до 23.59 години за київським часом) кандидати, визначені владою своїх ОМС, заповнюють електронну заявку  за цим посиланням. 

В заявці має бути:

  • зазначена тема проєкту, який буде реалізовано в ОМС після закінчення стажування;
  • обґрунтувано бажання брати участь у Програмі;
  • завантажений рекомендаційний лист від голови ОМС із заявою про готовність впроваджувати нові практики в органі місцевого самоврядування, які будуть здобуті стажистом.

Кандидати перед заповненням заявки мають уважно ознайомитися із Положенням про Програму стажування «Добре самоврядування» та завчасно підготувати інформацію для внесення в Анкету (Зразок повної Анкети за посиланням)

З отриманих заявок будуть відібрані особи для участі в індивідуальній співбесіді.

2 Крок – співбесіди при прийомі на стажування до кінця квітня 2023 року (індивідуальні онлайн-співбесіди з обраними кандидатами). Кандидати будуть оцінюватись за такими критеріями як: тема та проєкт, який планують реалізувати у своїй установі після закінчення стажування, здатність вносити зміни в організацію, мотивація, самопрезентація.

 

Підготовчий етап

До участі в наступному етапі проєкту буде запрошено 35 осіб, які обов’язково мають взяти участь в підготовчих заходах. Умовою зарахування учасника з України на стажування буде якнайкраще проходження підготовчого етапу:

  • інтенсивного онлайн-курсу польської мови (3 рази на тиждень по 2 навчальні години);
  • вебінарів щодо системи місцевого самоврядування/децентралізації обох країн;
  • вебінарів щодо процесу вступу України до ЄС;
  • вебінарів з управління проєктним циклом в контексті реконструкції та модернізації в Україні та вебінару щодо можливостей фінансування заходів із зовнішніх фондів.

Після іспиту і тестів в кінці червня 2023 року, запланованих для перевірки набутих навичок і знань на підготовчому етапі, 25 кандидатів отримають пропозиції стажування.

 

Cтажування

Перебування в Польщі та стажування розпочнеться 21 серпня 2023 року урочистою зустріччю для стажистів та менторів. Вона відбудеться поблизу Перемишля або в іншому зручному місці. Метою зустрічі буде створення умов для безпечної акліматизації в Польщі, обговорення мети стажування та організації перебування, нетворкінгу зі стажистами і менторами та початку стажування. Під час зустрічі також відбудеться частина семінару з управління проєктним циклом, який буде продовжено онлайн під час стажування. Після зустрічі учасники стажування і ментори вирушать до міста місця проходження стажування. Воно триватиме 7 тижнів з понеділка по п’ятницю по 5 годин на день. Участь у заходах є обов’язковою.

Кожне стажування охоплюватиме такі теми:

  • закони про прозорість та боротьбу з корупцією;
  • добрі практики спілкування з громадянами;
  • структура управління, процес державних закупівель, освоєння коштів ЄС;
  • індивідуальна програма, пов’язана з інтересами та завданням/проєктом учасників стажування.

Стажисти працюватимуть з менторами над проєктом/завданням, яке можна буде реалізувати в майбутньому в українських ОМС.

На закінчення відбудеться підсумкова зустріч з усіма учасниками стажування та менторами для обміну добрими практиками та досвідом. Будуть організовані семінари з поширення отриманих стажистами знань та практик.

Проєкт співфінансується Програмою польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польщі та впроваджується спільно з Програмою “U-LEAD з Європою.