Добровільний пожежний рух в Україні набирає обертів. З початком повномасштабного вторгнення держави-агресорки, цивільний захист став пріоритетним напрямком розвитку для великої кількості українських громад.

Бажаючи убезпечити своїх мешканців, учасники місцевого самоврядування почали активно розвивати добровільні пожежні команди. Головною перевагою таких команд є оперативність, адже нерідко найближче пожежне відділення знаходиться в 30 км від містечка чи селища, де виникає пожежа. Близьке розташування, орієнтація в місцевості та швидке реагування на виклики – значно підвищують шанси на порятунок майна та відсутність людських жертв.

Професіоналізм таких команд також не варто недооцінювати. Адже кожен охочий вступити до лав ДПК повинен пройти відповідне навчання. Саме цей етап підготовки завершився минулого тижня у вогнеборців добровільних пожежних команд 25 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Волинської, Львівської та Полтавської областей.

З 11 по 19 січня в рамках Проєкту ”Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»” відбувалося навчання 300 добровольців. Спершу майбутні пожежники мали опанувати теоретичну частину, яка триває 95 годин. Після цього відбувалися практичні заняття на території найближчих підрозділів державної пожежної охорони. Протягом 45 годин добровольці опановували навички гасіння пожеж, навчалися працювати зі спеціальним спорядженням та надавати домедичну допомогу.

Про враження від спеціалізованого навчання, за програмою ДСНС України, розповідає учасник Проєкту «Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад ГОВЕРЛА» Боратинської об’єднаної територіальної громади Володимир Семенюк:

«Найбільше сподобалася, звісно, практична частина навчання, зокрема опанування пожежного обладнання. Інструктори пояснювали всі тонкощі роботи настільки детально та цікаво, що іноді до нас доєднувалися «вільні слухачі», які знаходилися поряд з нашою групою. Також важливо відмітити, що нас навчали користуватися спорядженням, як старого, так і нового зразка – аби при нагоді бути готовими працювати з різним обладнанням та якісно виконати нашу роботу».

Володимир також розповів, що в їх селищі вже траплялися випадки, коли відчувалася потреба у місцевій добровільній пожежній команді. Адже, пожежа не пробачає затримок через погану дорогу чи погодні умови. Наразі доброволець радий, що завдяки участі Проєкті USAID «ГОВЕРЛА», має змогу стати на охороні пожежної безпеки своєї громади, особливо у такий складний час для країни.

Цю публікацію було створено Фондом Міжнародної Солідарності в рамках Проєкту “Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»”, який став  можливим завдяки Агенству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.