18 жовтня 2022 року стало справжньою подією у сфері цивільного захисту. Адже цього дня Верховна Рада України прийняла в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони законопроекту» № 7557 від 14.07.2022 року.

В рамках проєкту Вогнеборці команда Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні також долучилася до напрацювання пропозицій, покликаних значно спростити створення та функціонування добровільної пожежної охорони в громадах.

Ми висловлюємо вдячність нашим партнерам – Державній службі України з надзвичайних ситуацій та профільному комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування за співпрацю в даному напрямку та ухвалення важливого закону.

Bondarenko

 

Kruk

До прикладу, донедавна всі працівники місцевих пожежних команд потрапляли під вимоги щодо обов’язкового страхування, медичних оглядів та проходження підготовки. Це стосувалося навіть тих працівників, для кого це було непотрібним з огляду відсутності ризиковості праці, наприклад – бухгалтерів. Після ухвалення закону дану проблему вирішено, адже тепер чітко окреслено, що ці вимоги стосуються лише працівників, які залучаються безпосередньо до гасіння пожеж, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт.

Також в законі передбачено право широкого кола суб’єктів, зокрема і органів місцевого самоврядування, безкоштовно передавати у користування майно для пожежно-рятувальних підрозділів. Водночас, нормою не встановлено обмеження на те, що це мають бути підрозділи, створені відповідним суб’єктом. А відтак, у органів місцевого самоврядування з’явилось право надавати у користування, наприклад, будівлі для пожежного депо пожежно-рятувальних підрозділів, створених, зокрема, громадськими організаціями.

Детальніше з цими та іншими важливими змінами у законодавстві можна ознайомитись у огляді наших експертів за посиланням:

https://decentralization.gov.ua/news/15660?fbclid=IwAR0bj4LFmmsWDa2D8dInaieYu_r2R370JJVRyUOk-swx41yZzogas-h5gYM

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні», що реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.