В рамках програми EU4Skills стартувало глибинне опитування українських роботодавців.

Задля наближення освіти до реальних потреб ринку праці та забезпечення роботодавців кадрами потрібної кваліфікації у партнерстві з Державною службою зайнятості, експертами Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні планується з’ясувати наявні та перспективні потреби. Отримана інформація необхідна для розвитку регіонів та оптимізації витрат державних коштів на освіту та планування ресурсів для післявоєнної відбудови країни. 

Ідея проведення глибинного опитування виникла одразу після завершення в грудні 2022 року партнерського дослідження актуальних  потреб ринку праці y військовий час. За підтримки Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні в рамках програми EU4Skills Федерація роботодавців України  та job-портал GRC.UA восени минулого року опитали 836 компаній з 23 регіонів України за галузями: «Промисловість», «Агро», «Торгівля». 

Отримані відповіді підприємств та бізнесу щодо наявного дефіциту кваліфікованого персоналу, актуальних вакансій та проблем, потреб у навчанні та співпраці з закладами освіти свідчать про те, що ринок праці зараз суттєво відрізняється, але досить важливо гнучко та швидко реагувати на ці зміни.  

Онлайн презентація результатів дослідження в торгівельній галузі відбулася 17 січня. 58% з понад 90 опитаних підприємств вказали, що дефіцит кваліфікованих працівників зберігається. Найбільше не вистачає фахівців з професійно-технічною освітою. Це вже про потребу якісних змін у змісті професійного навчання. Над цим і працюємо. Ознайомитися з повною версією  результатів дослідження ви можете за посиланням.

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державамичленами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійнотехнічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країнпартнерів в рамках співфінансування.