«Від 54% до 66% опитаних жителів Рівненщини (в залежності від району) відчувають останнім часом, що перебувають у пригніченому стані або депресії. 51% респондентів відповіли, що ніколи не зверталися до фахівців за психологічною допомогою, однак не виключають таке звернення, і лише 33% — ніколи не зверталися і не планують. На ці відчуття впливає війна з росією та її наслідки (79%), брак фінансових ресурсів, стан власного здоров’я та здоров’я близьких, відсутність роботи, корупція в органах влади, високий рівень інфляції, відносини у сім’ї.» — розповів учасникам Юрій Акименко, супервізор, практикуючий психолог, кандидат психологічних наук під час  презентації результатів проведеного на Рівненщині соціологічного дослідження щодо оцінки потреб серед різних цільових груп населення, яке потребує психосоціальних послуг. 

Микола Орлов, експерт проєкту PRO_MentalHealth, презентував результати самодіагностики громад, на основі яких учасники змогли проаналізували можливості один одного у контексті створення Центрів соціально-психологічної підтримки. Методом світового кафе всі разом обговорили переваги і недоліки запропонованих локацій під ці Центри та визначили варіанти, які найбільше відповідають вимогам. Надалі — рішення за експертами проєкту з урахуванням пропозицій членів координаційних груп. 

 Використовуючи різні фасилітаційні техніки, учасники промоделювали діяльність Центрів в межах свого району до кінця 2023 року і перспективи розвитку у постпроєкний період. Зокрема, окреслили способи промоції центрів для всебічного залучення клієнтів, організації роботи мобільної бригади та розширення персоналу. 

Про останні зміни у законодавстві і порядок формування мультидисциплінарних команд, які надаватимуть послуги у Центрах соціально-психологічної підтримки, розповів Андрій Бурачик, начальник Рівненського обласного госпіталя ветеранів війни. Як один з ключових партнерів, госпіталь надає потужну підтримку у впровадженні проєкту і готовий до співпраці з майбутніми Центрами, які створять громади.  

Після тренінгів команда проєкту оглянула приміщення в громадах Дубенського, Рівненського, Вараського та Сарненського районів, які були запропоновані координаційними групами в якості локацій під Центри соціально-психологічної підтримки. Вже на наступному засіданні будуть визначені 4 громади з подальшим підписанням партнерських угод. 

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща.