У Обласній клінічній лікарні ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради розпочав роботу оновлений кабінет мультиспіральної комп’ютерної томографії. Завдяки фінансуванню Європейського Союзу, туди нещодавно був переданий сучасний комп’ютерний томограф, вартістю близько 1 мільйон євро. 

Дане обладнання було закуплено Фондом міжнародної солідарності Республіки Польща у партнерстві з Польським банком розвитку (Банком крайового господарства – BGK) та за фінансування в рамках ініціативи Європейського Союзу. 

Нині спеціалізоване навчання медичного персоналу завершене. Відтак, відділення променевої діагностики готове до прийому пацієнтів. 

Про переваги нового комп’ютерного томографа,від європейських партнерів, розповів головний лікар обласної лікарні Богдан Леськів: 

«Завдяки підтримці європейських партнерів сьогодні відбувся важливий крок вперед для нашої лікарні. Дане обладнання допоможе проводити діагностику, а також підготовку наших пацієнтів до операцій різного рівня складності більш професійно та якісно. Вкрай актуальною така діагностика є для пацієнтів з серцево-судинними, судинно-мозковими та онкологічними захворюваннями.» 

На відкритті оновленого кабінету мультиспіральної комп’ютерної томографії був також присутній Голова Правління Фонду міжнародної солідарності Рафал Дзєнцьоловський. Він наголосив на тому, що допомагаючи Україні, весь цивілізований світ показує свою готовність невпинно підтримувати український народ на його шляху до перемоги та миру. 

Передача комп’ютерного томографа є лише частиною великого гуманітарного проєкту за ініціативи та фінансування Європейського Союзу, загальна вартість якого складає близько 27 мільйонів євро. Здебільшого допомога була спрямована на підтримку галузі охорони здоров’я, а також громад та їх мешканців, які постраждали внаслідок військового вторгнення РФ на територію України. За рік реалізації гуманітарного проєкту 253 територіальних громади з 24 областей України отримали необхідну допомогу різного виду. А саме: понад 700 тонн продуктів харчування, засобів гігієни, дитячого харчування, понад 2000 генераторів, пічок та інших засобів для подолання енергетичної кризи. Окрім цього громади також отримали спорядження для своїх добровільних пожежних команд, для більш ефективнішого гасіння пожеж, ризик яких значно зріс внаслідок військових дій. 

На додаток, 43 лікарні з Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської, Сумської, Житомирської, Миколаївської, Київської областей отримали 25 повністю обладнаних автомобілів швидкої допомоги, сотні дефібриляторів, апаратів штучного дихання, апаратів УЗД та ЕКГ, комп’ютерний томограф.