Стали відомими усі переможці конкурсу «Фонду малих проєктів – Україна 2021 UA01», який проводився Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні в рамках проєкту “Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг”.  На конкурс учасники подавали свої проєктні пропозиції спрямовані на розвиток системи надання соціальних послуг в громадах. В результаті експертами було відзначено по три найкращих заявки із  Черкаської, Вінницької та Житомирської областей, які є учасниками проєкту.  Загалом, співфінансування на реалізацію своїх ідей отримають 10 громад.

Черкаська область:

Черкаська область

1 місце  – Білозірська ОТГ – проєкт «Крок за кроком: соціальна підтримка сімей з дітьми» (загальна вартість проєкту – 400 тис. грн./співфінансування від Фонду міжнародної солідарності – 360 тис. грн.) – покращення якості всебічного розвитку дітей дошкільного віку та навчання батьків навичкам, необхідним для виховання дітей; покращення роботи психологічної служби ДНЗ, шляхом використання інтерактивних методів та мультимедійних технологій.

покращення якості всебічного розвитку дітей дошкільного віку та навчання батьків навичкам, необхідним для виховання дітей; покращення роботи психологічної служби ДНЗ, шляхом використання інтерактивних методів та мультимедійних технологій.

2 місце  – Чигиринська ОТГ – облаштування інклюзивного спортивно-ігрового майданчика «KidsLand» (400 тис. грн./360 тис. грн.) – створення сучасного інклюзивного простору для відпочинку та розвитку, взаємодії та ігор, активності та занять спортом дітей різних вікових категорій, а саме: дітей з інвалідністю, з особливими потребами, дітей учасників АТО, внутрішньо-переміщених осіб, малозабезпечених та багатодітних сімей та всіх бажаючих; поряд зі спортивним та ігровим майданчиком буде розміщений зелений клас для проведення арт-терапевтичних занять.

створення сучасного інклюзивного простору для відпочинку та розвитку, взаємодії та ігор, активності та занять спортом дітей різних вікових категорій, а саме: дітей з інвалідністю, з особливими потребами, дітей учасників АТО, внутрішньо-переміщених осіб, малозабезпечених та багатодітних сімей та всіх бажаючих; поряд зі спортивним та ігровим майданчиком буде розміщений зелений клас для проведення арт-терапевтичних занять.

3 місце  – Тернівська ОТГ – мобільні соціальні послуги для сімей/осіб в складних життєвих обставинах (386 тис. грн./343 тис. грн.) – створення досвідченої команди фахівців із соціальних послуг з власним транспортом (авто/веломашини), забезпечення умов праці працівників соціальної сфери, навчання персоналу для надання якісних соціальних послуг, проведення тренінгу “Батьківство без стресу” для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

створення досвідченої команди фахівців із соціальних послуг з власним транспортом (авто/веломашини), забезпечення умов праці працівників соціальної сфери, навчання персоналу для надання якісних соціальних послуг, проведення тренінгу “Батьківство без стресу” для осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Вінницька область:

Вінницька область:

1 місце  – Гніванська ОТГ – проєкт «Активний відпочинок – запорука здорової громади» (261 тис. грн./234 тис. грн.) – облаштування майданчика з вуличними тренажерами та інклюзивним спортивно-ігровим обладнанням для дітей та молоді з функціональними обмеженнями, учнів сусідньої школи та усіх бажаючих мешканців прилеглого мікрорайону.

облаштування майданчика з вуличними тренажерами та інклюзивним спортивно-ігровим обладнанням для дітей та молоді з функціональними обмеженнями, учнів сусідньої школи та усіх бажаючих мешканців прилеглого мікрорайону.

2 місце  – Вороновицька ОТГ – проєкт «Якісні соціальні послуги наближені до родини» (389 тис. грн./349 тис. грн.) – наближення соціальних послуг до сімей (осіб), які їх потребують, через створення та облаштування кімнат надання соціальних послуг при старостинських округах, забезпечення працівників велосипедами.

buy now
наближення соціальних послуг до сімей (осіб), які їх потребують, через створення та облаштування кімнат надання соціальних послуг при старостинських округах, забезпечення працівників велосипедами.

3 місце  – Барська ОТГ – проєкт «Придибенції по-Барськи: простір для спілкування літних мешканців» (400 тис. грн./360 тис. грн.) – об’єднання людей літнього віку та людей з інвалідністю для організації змістовного дозвілля, теплого дружнього спілкування, обміну життєвим досвідом у формі діалогу, тренінгів, тематичних заходів за участі молоді та фахівців зі сфер надання соціальних, юридичних, фінансових, культурних та ін. послуг; покращення якості життя, позбавлення відчуття самотності людей похилого віку та людей з інвалідністю.

об’єднання людей літнього віку та людей з інвалідністю для організації змістовного дозвілля, теплого дружнього спілкування, обміну життєвим досвідом у формі діалогу, тренінгів, тематичних заходів за участі молоді та фахівців зі сфер надання соціальних, юридичних, фінансових, культурних та ін. послуг; покращення якості життя, позбавлення відчуття самотності людей похилого віку та людей з інвалідністю.

Житомирська область:

Житомирська область

1 місце – Семенівська ОТГ – проєкт «Вчасно зреагуй – життя врятуй!» (420 тис. грн./320 тис. грн.) – забезпечення жителів громади своєчасною комплексною допомогою у випадках потрапляння у ситуацію агресії шляхом створення мобільної кризової служби з протидії домашнього насильства, що складатиметься з 10 спеціалістів із різних сфер діяльності, які матимутьвласний транспорт; проведення інформаційної кампанії для жінок «Збережи себе – живи безпечно!»

забезпечення жителів громади своєчасною комплексною допомогою у випадках потрапляння у ситуацію агресії шляхом створення мобільної кризової служби з протидії домашнього насильства, що складатиметься з 10 спеціалістів із різних сфер діяльності, які матимутьвласний транспорт; проведення інформаційної кампанії для жінок «Збережи себе – живи безпечно!»

2 місце  – Городницька ОТГ – створення необхідних умов для надання повноцінних якісних послуг з комплексної реабілітації людей з інвалідністю в КЗ «Городницький центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» (424 тис. грн./381 тис. грн.) – створення в громаді необхідних умов для надання якісних реабілітаційних послуг для всіх людей з інвалідністю, які цього потребують, шляхом закупівлі обладнання для місцевого центру.

створення в громаді необхідних умов для надання якісних реабілітаційних послуг для всіх людей з інвалідністю, які цього потребують, шляхом закупівлі обладнання для місцевого центру.

3 місце  – Курненська ОТГ – соціальний центр для тимчасового проживання осіб, що опинилися в складних життєвих обставинах в селі Соколів (391 тис. грн./341 тис. грн.) – створення умов для тимчасового проживання та доступу до необхідних соціальних, медичних, юридичних послуг особам, які опинилися в складних життєвих обставинах чи зазнали насильства; розвиток на території громади культури волонтерства, соціальної згуртованості, ефективної партнерської взаємодії місцевої влади та громадськості.

створення умов для тимчасового проживання та доступу до необхідних соціальних, медичних, юридичних послуг особам, які опинилися в складних життєвих обставинах чи зазнали насильства; розвиток на території громади культури волонтерства, соціальної згуртованості, ефективної партнерської взаємодії місцевої влади та громадськості.

і ще одне 3 місце  – Хорошівська ОТГ – проєкт «Кімната відпочинку» (впровадження соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх заміняють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю) (198 тис. грн./178 тис. грн.) – активізація співпраці з батьками дітей з інвалідністю для підвищення рівня залучення до активного життя шляхом участі у масштабних заходах, майстер-класах та тренінгах в облаштованій «Кімнаті відпочинку» з використанням сучасних можливостей та технологій; розвиток здібностей дітей з інвалідністю, покращення фізичного, морального та психоемоційного стану, як батьків, так і дітей.

активізація співпраці з батьками дітей з інвалідністю для підвищення рівня залучення до активного життя шляхом участі у масштабних заходах, майстер-класах та тренінгах в облаштованій «Кімнаті відпочинку» з використанням сучасних можливостей та технологій; розвиток здібностей дітей з інвалідністю, покращення фізичного, морального та психоемоційного стану, як батьків, так і дітей.

Проєкти щодо покращення та розвитку системи надання соціальних послуг в громадах будуть реалізовуватися громадами з липня по листопад 2021 року.

Проєкт “Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг” реалізується Фондом міжнародної солідарності і співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні.