Службовиці  українських громад, які успішно пройшли двомісячне стажування в Польщі восени минулого року, цього тижня зустрілися з координаторами Програми стажування «Добре самоврядування» Фонду міжнародної солідарності, щоб обговорити  свої потреби, шляхи майбутньої співпраці та поділитися досвідом.  

 Випускниці відзначили користь, яку отримали від стажування в Польщі. Розповіли, як отримані знання та навички, попри російську військову агресію, реалізують у своїх громадах.  

 Павел Александровіч, координатор Програми: «Ми хочемо бути на зв’язку з випускниками стажування та продовжувати створювати можливості для взаємодії та обміну досвідом у використанні добрих практик врядування.»  

Попри те, що пройшло понад чотири місяці після повернення стажисток додому  – натхнення та бажання змінювати рідні громади відповідно до отриманого польського досвіду у них не зникло. Воно трансформувалося в потужну енергію, яка зараз підживлює їх вчинки та плани.  Хтось з них невпинно підтримує внутрішньо переміщених осіб, спільно з благодійними фондами та за кошти міжнародних донорів відкривають у своїх громадах дитячі кімнати для малечі, влаштовують в сільських бібліотеках жіночі хаби. Хтось налагоджує співпрацю з польськими ґмінами, готує спільні міжнародні обміни. Хтось створює адаптаційний центр розвитку для дітей їх родин та налаштовує своїх колег до активної роботи з розвитку молодіжного середовища. Хтось спільно з громадськими організаціями пише гранти, виграє їх, реалізовує амбітні проєкти. Хтось готує інвестиційні програми та розвиває впізнаваність своїх громад. На досягнутому не зупиняються, радо діляться досвідом.  Далі буде…  

Програма стажування «Добре самоврядування» Фонду міжнародної солідарності фінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.