Напередодні Дня захисників  та  захисниць України, на Прилуччині відбулося урочисте відкриття трояндової Алеї Пам’яті. Найблагородніші квіти, що проростуть весною  це  знак скорботи і щирої вдячності всім воїнам, які загинули в боях за Україну. Інтеграційний захід із глибокою та символічною назвою «Перетин світів» об’єднав ветеранів АТО, родини загиблих, представників органів міського самоврядування, музейних працівників, психологів, молодь. 

Сергій Цибенко, Голова спілки ради ветеранів учасників бойових дій та родин загиблих (померлих) учасників, власноруч посадив перший трояндовий кущ в пам’ять про побратимів, які не повернулися додому. Їхні портрети нині знаходяться у галереї Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова, поруч з героями Другої світової війни, ветеранами війни в Афганістані та ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС .  

«На війні смерть ходить не за горами, а за плечима. Під час однієї з місій до «сірої зони» бійці моєї групи запитали мене, чи повернуться вони живими. Я пообіцяв, що зі мною вони не пропадуть, адже я «фартовий». У районі шахти Бутовка поруч з Авдіївкою ми протрималися під обстрілом ворожих мінометів 48 годин. Ми вижили завдяки молитвам наших рідних. А мій друг і побратим Іван Сорока  золота людина  не дожив лише один день до свого тридцятиліття. Пішов із розвідкою на так звану «кукушку». Це передова позиція у зоні, яка спостерігає за рухом ворога. Іван потрапив у «павутину» із ворожих мін і трагічно загинув. Ми ж бо мріяли, як після війни відгуляємо його весілля. Але не судилося… Я виконував свій обов’язок. Я воював за своїх рідних і за Україну, за хати в Прилуках, щоб було, куди повертатися, і щоб інші могли виконувати свою роботу і допомагати армії. Я вірю в те, що переможний мир настане. Але хлопцям, які повертаються з фронту, потрібна психологічна підтримка.» 

Сергій Цибенко та Ірина Черненко саджають трояндовий кущ у пам’ять про загиблих побратимів і посестер

В рамках заходу «Перетин світів» організатори презентували панораму Прилук  мурал від українського художника Степана Вербещука. Його роботи неодноразово виставлялися в столичному Будинку архітектора, в музеї Книги в Києво-Печерській Лаврі, в Українському домі. Мурал Вербещука об’єднав прилуччан в особливий спосіб: ветерани АТО разом з молоддю взяли до рук пензлі та доповнювали панораму новими мазками і сюжетами. Так живуть Прилуки сьогодні  спільними зусиллями торуючи шлях до зцілення, відновлення і благополуччя всіх членів громади.

Інтеграційний захід «Перетин світів» відбувся у рамках проєкту «Вдосконалення системи психологічної підтримки в громадах, що надають соціальні послуги ветеранам АТО/ООС та їх родинам», що реалізується Фондом міжнародної солідарності і співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.