З 24 жовтня триває навчальний візит до Польщі представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Головних управлінь Державної служби України з надзвичайних ситуацій Житомирської, Черкаської, Івано-Франківської, Львівської, Херсонської, Луганської, Полтавської, Сумської, Рівненської, Закарпатської областей. Мета візиту  ознайомитись із польським досвідом в організації цивільної безпеки на місцевому рівні, в тому числі щодо діяльності Добровільних пожежних команд. 

Програма візиту є дуже насиченою. Українська делегація вже відвідала повітовий пункт кризового управління  та залу «Оґнік»  осередок протипожежної профілактики для дітей і молоді, ознайомилася із завданнями ДПС у сфері розвитку Добровільної пожежної охорони, вивчала систему сигналізації та оповіщення у Добровільній пожежній охороні. Представники ДСНС України ознайомилися із функціонуванням навчально-тренувальної пожежної тривоги на базі депо ДПК в Заборуві, побачили презентацію рятувальної техніки, а також відвідали полігон та навчальну рятувально-пожежну частину, майстерні, пов’язані із симуляціями подій та процесом прийняття рішень, та інші важливі й цікаві об’єкти. 

Представники ДСНС підкреслюють  навчальний візит є інформативним. Польські колеги охоче діляться досвідом,  розповідають про особливості організації роботи. Про враження від поїздки ми запитали Віктора Вітовецького, начальника Відділу впровадження реформ органів та підрозділів цивільного захисту ДСНС України:  

  Вікторе Олександровичу, скажіть, будь ласка, наскільки для Вас корисним є цей навчальний візит?  

  Візит  дуже корисний, бо завжди краще один раз побачити, ніж кілька разів слухати теорію, як це мало б виглядати. Програма навчального візиту складена дуже добре, і ми вже бачимо, які труднощі постануть перед нами в Україні. Це стосується, в тому числі, і роботи з населенням, але я впевнений, що розвиток руху добровільних пожежних команд в нас має значний потенціал.  

  Що Вас найбільше вразило протягом навчального візиту?  

  Передусім  це культура безпеки звичайних, пересічних громадян. Вони чудово розуміють виклики, які можуть перед ними поставати, і, відповідно, можуть адекватно оцінити ступінь небезпеки.   

  Якими, на Вашу думку, мають бути перші кроки, які треба зробити в Україні для зміцнення добровольчого пожежного рухуЩо вже робиться в цьому напрямку?   

  Наразі розроблено законопроєкт і ми очікуємо на прийняття Закону України, який дозволить передавати техніку у власність від ДСНС до громад. Це значно зміцнить потенціал Добровільних пожежних команд. Також мають бути внесені зміни до інших законодавчих актів, які до цього часу організаційно стримували розвиток добровільного пожежного руху. Дуже важливий вектор розвитку  це посилення кампанії з інформування мешканців про перспективи зміцнення системи безпеки на місцевому рівні. Люди мають знати, що у них є можливість долучитися до діяльності Добровільних пожежних команд.    

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща