12 листопада команда Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні організувала вебінар для громад-учасниць проєкту «Вогнеборці» щодо залучення учнівської молоді до добровільного пожежно-рятувального руху. Практичним досвідом з представниками громад поділилася Олена Овсяннікова, членкиня координаційної ради ГО Всеукраїнський громадський дитячий рух «Школа безпеки». За понад 20 років діяльності ГО в Україні сотні дітей шкільного віку здобули знання, як діяти у складних ситуаціях та рятувати не тільки себе, але й своїх близьких та тих людей, хто опиниться поруч й потребуватиме допомоги.  

«У 2019 році ми відзначали 20-річчя створення нашої організації, – прокоментувала пані Олена, – і на цей захід запросили колишніх вихованців, а тепер вже дорослих чоловіків та жінок. Приємно було спостерігати, що багато хто з них стали професійними рятувальниками, або ж продовжують працювати тренерами та інструкторами «Школи безпеки». Вони навчають дітей корисним і часто життєво необхідним навичкам. Наприклад, одна з учасниць цього заходу двадцять років тому сама була вихованкою «Школи безпеки», а зараз вона є заступницею голови координаційної ради нашої громадської організації, працює тренеркою, і її 15-річна донька теж бере активну участь у цьому русі.» 

Напрямки роботи ГО – не тільки навчання та відпрацювання дітьми навичок гасіння пожеж, але також і реагування на хімічне, радіаційне забруднення, надання першої допомоги при травмах, опіках, обмороженні та ДТП, навчання правилам безпеки на воді, способам надання допомоги потопаючим тощо. Ці навички є необхідними для збереження життя і здоров’я людей. Як зазначила пані Олена, відповідно до даних Міністерства охорони здоров’я України близько 50% хворих в країні помирає, не дочекавшись «швидкої допомоги». Цю цифру можна було б скоротити принаймні до 30%, якщо навчати населення азам надання першої допомоги.   

В Україні вже можемо говорити про певну спадковість і започаткування традицій у добровільному молодіжному пожежно-рятувальному русі, а також про дієвість та корисність цієї системи. У Польщі учнівська молодь так само охоче вступає до лав добровольців, про що учасники проєкту «Вогнеборці» дізналися під час навчальних візитів.  Дівчата та юнаки з гміни Заборов (Польща) розказали нашим представникам про свій досвід участі у цій діяльності: 

Патриція: «У молодіжній пожежній команді я вже понад два роки, практично  три. Мене дуже мотивує те, що я зможу допомагати людям. Прийшла я сюди на «Поливаний понеділок», і мені так сподобалось, що я залишилась».  

Оля: «Я прийшла сюди зовсім випадково, з Патрицією на «Поливаний понеділок», а потім вирішила залишитися». 

Розмову продовжує Лукаш: «У молодіжній пожежній команді я вже сім років, мене мотивує бажання допомагати людям. Я прийшов сюди за компанію зі своїм другом, і в  результаті я залишився, а мій друг  ні.  Я не планую цим займатись на професійному рівні, але й надалі бачу себе в Добровільній пожежній команді». 

Молодих людей з України та Польщі обєднує бажання бути корисними громаді та робити важливу справу разом з друзями. В Україні є значний потенціал щодо розвитку молодіжного пожежно-рятувального руху. Ми впевнені, що громади-учасниці проєкту «Вогнеборці» використають польський досвід, з яким вони ознайомилися під час навчальних візитів, та власну ініціативність й цілеспрямованість для посилення українських традицій добровільного пожежного руху.  

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми «U-LEAD з Європою» і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.