9-10 грудня в Києві відбувся «Форум кращих практик» – підсумкова конференція діяльності Фонду міжнародної солідарності та територіальних громад у сфері соціальної політики в Україні. У рамках процесу децентралізації українські громади були зобов’язані взяти на себе більшість завдань у сфері соціального захисту населення. Представникам місцевого самоврядування довелося напрацьовувати нові підходи до таких складних питань, як боротьба з домашнім насильством, послуга «тимчасового відпочинку» для батьків дітей з інвалідністю, розвиток спортивно-ігрових інклюзивних просторів, реабілітаційне обладнання та психологічна допомога,  центр для тимчасового проживання осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, програми для людей похилого віку тощо.  

9-10 грудня в Ки
єві відбувся «Форум кращих практик» – підсумкова конференція діяльності Фонду міжнародної солідарності та територіальних громад у сфері соціальної політики в Україні. У рамках процесу децентралізації українські громади були зобов’язані взяти на себе більшість завдань у сфері соціального захисту населення. Представникам місцевого самоврядування довелося напрацьовувати нові підходи до таких складних питань, як боротьба з домашнім насильством, послуга «тимчасового відпочинку» для батьків дітей з інвалідністю, розвиток спортивно-ігрових інклюзивних просторів, реабілітаційне обладнання та психологічна допомога,  центр для тимчасового проживання осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, програми для людей похилого віку тощо. 
 

За підтримки Фонду міжнародної солідарності громадам вдалося розвинути нові компетенції, успішно адаптувати польський досвід та запустити інноваційні соціальні послуги, які відповідають потребам населення. За словами голови правління Фонду міжнародної солідарності Рафала Дзєньчоловського, модернізація соціальних послуг є суттю змін, що відбуваються в Україні. “Це критерій верифікації тих демократичних змін, які розпочалися після Майдану. Польський досвід реформування соціальної політики є корисним для України, адже ми також пройшли довгий шлях, де були перемоги і поразки. Для Польщі співпраця з Україною – це взаємний розвиток та взаємне натхнення”, – додав він. 

За підтримки Фонду міжнародної солідарності громадам вдалося розвинути нові компетенції, успішно адаптувати польський досвід та запустити інноваційні соціальні послуги, які відповідають потребам населення. 
За словами голови правління Фонду міжнародної солідарності 
Рафала Дзєньчоловського
Рафала Дзєньчоловського
, модернізація соціальних послуг є суттю змін, що відбуваються в Україні. “Це критерій верифікації тих демократичних змін, які розпочалися після Майдану. Польський досвід реформування соціальної політики є корисним для України, адже ми також пройшли довгий шлях, де були перемоги і поразки. Для Польщі співпраця з Україною – це взаємний розвиток та взаємне натхнення”, – додав він.
 

Соціальні послуги – це пріоритетний напрямок роботи Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні. Ми підтримуємо як великі міста, як наприклад Вінниця чи Умань, так і найменші сільські громади, де населення всього 3-5 тисяч осіб. Співпраця з майже 80 громадами з 16 регіонів, організація 7 навчальних візитів до Польщі на рівні ґмін та повітів, підтримка реалізації громадами 20 проєктів у рамках грантового механізму – Фонду малих проєктів, сотні навчальних заходів та консультацій – це цінний досвід, яким ми пишаємося. Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні, зазначив:  “Ми отримуємо велике задоволення від співпраці з громадами і в найближчі роки плануємо географічно розширювати наші проєкти.” 

Соціальні послуги – це пріоритетний напрямок роботи Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні. 
Ми підтримуємо як великі міста, як наприклад Вінниця чи Умань, так і найменші сільські громади, де населення всього 3-5 тисяч осіб. Співпраця з майже 80 громадами з 16 регіонів, організація 7 навчальних візитів до Польщі на рівні 
ґмін
 
 
та повітів, підтримка реалізації громадами 20 проєктів у рамках грантового механізму – Фонду малих проєктів, сотні навчальних заходів та консультацій – це цінний досвід, яким ми пишаємося. 
Павел Кост, 
Павел Кост, 
керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні, зазначив:
 
 
 “Ми отримуємо велике задоволення від співпраці з громадами і в найближчі роки плануємо географічно розширювати наші проєкти.”
 

Під час Форуму громади поділилися своїми результатами у соціальній сфері, яких вдалося досягти за підтримки Фонду. Семенівська громада Житомирської області продемонструвала комплексний підхід до проблеми домашнього насильства. В рамках проєкту «Вчасно зреагуй – життя врятуй!» створено Мобільну кризову службу (МКС) допомоги постраждалим від домашнього насильства. “Ідея про створення мобільної кризової служби виникла за вимогами реалій часу. Адже саме в період коронавірусу ми побачили, що кількість жертв насилля збільшилася”, – зазначила Наталія Семенюк, очільниця Семенівської сільської громади. В склад МКС входять 10 спеціалістів з різних сфер діяльності: соціальні працівники, психологи, медик, педагог, фахівець служби у справах дітей, працівники Бердичівського відділу поліції, юристи Бердичівського центру безоплатної правової допомоги.  Учасники МКС мають можливість оперативно і своєчасно втручатися у ситуації агресії, надавати комплексну допомогу потерпілим і системно здійснювати профілактичні рейди завдяки придбаному врамках проєкту транспортного засобу.   

Під час Форуму громади поділилися своїми результатами у соціальній сфері, яких вдалося досягти за підтримки Фонду. 
Семенівська громада Житомирської області продемонструвала комплексний підхід до проблеми домашнього насильства. В рамках проєкту «Вчасно зреагуй – життя врятуй!» створено Мобільну кризову службу (МКС) допомоги постраждалим від домашнього насильства. 
“Ідея про створення мобільної кризової служби виникла за вимогами реалій часу. Адже саме в період коронавірусу ми побачили, що кількість жертв насилля збільшилася”, – зазначила 
Наталія Семенюк
Наталія Семенюк
, очільниця Семенівської сільської громади.
 В склад МКС входять 10 спеціалістів з різних сфер діяльності: соціальні працівники, психологи, медик, педагог, фахівець служби у справах дітей, працівники Бердичівського відділу поліції, юристи Бердичівського центру безоплатної правової допомоги.  Учасники МКС мають можливість оперативно і своєчасно втручатися у ситуації агресії, надавати комплексну допомогу потерпілим і системно здійснювати профілактичні рейди завдяки придбаному в

рамках проєкту транспортного засобу.  
 

«Придибенції по-Барськи: простір спілкування для людей похилого віку» – знаковий проєкт, який висвітлювали всеукраїнські медіа, а на адресу Фонду надійшло чимало відгуків від вдячних учасників. Мета – повернути літніх людей до активного життя та захистити від почуття самотності. У м. Бар Вінницької області для осіб похилого віку влаштували цікаве і натхненне дозвілля: воркшоп з живопису, екскурсія Музеєм хліба у селі Білопілля, зустрічі з професійним режисером та етнографинею – спеціалісткою з жіночої моди Східного Поділля, відвідування студії звукозапису, власний концерт тощо. Організатори подбали і про зв’язок поколінь. Тетяна КушнірНачальник відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради: «Наші учасники на кулінарному майстер-класі робили імбирне печиво з онуками-правнуками, ліпили вареники на швидкість. Ще одна складова проєкту – це «Історія першого кохання». Наші учасники розказували, а школярі записували і викладали ролики онлайн. Це дуже сподобалося людям, в інтернеті ми отримали великий та емоційний фідбек». 

«Придибенції по-Барськи: простір спілкування для людей похилого віку» – знаковий проєкт, який висвітлювали всеукраїнські медіа, а на адресу Фонду надійшло чимало відгуків від вдячних учасників. Мета – повернути літніх людей до активного життя та захистити від почуття самотності. У м. Бар Вінницької області для осіб похилого віку влаштували цікаве і натхненне дозвілля: воркшоп з живопису, екскурсія
 Музеєм хліба у селі Білопілля
, зустрічі з професійним режисером та етнографинею – спеціалісткою з жіночої моди Східного Поділля, відвідування студії звукозапису, власний концерт тощо. Організатори подбали і про зв’язок поколінь. 
Тетяна Кушнір
Тетяна Кушнір

Начальник відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради
: «Наші учасники на кулінарному майстер-класі робили імбирне печиво з онуками-правнуками, ліпили вареники на швидкість. Ще одна складова проєкту – це «Історія першого кохання». Наші учасники розказували, а школярі записували і викладали ролики онлайн. Це дуже сподобалося людям, в інтернеті ми отримали великий та емоційний фідбек».
 

У Менській громаді Чернігівської області відремонтували одне з приміщень будівлі громадської лазні, і відкрили сучасну, добре оснащену соціальну пральню.  Необхідність умов для якісного прання одягу, постільної білизни та інших речей в рамках проєкту «Достойне життя» було виявлено після проведення  опитування потреб клієнтів Територіального центру соціального обслуговування. Найбільш потрібна така послуга жителям сіл, де відсутнє центральне водопостачання і неможливо встановити пральні машині.  Це велика проблема для всіх, а надто – для людей похилого віку та тих, хто отримує соціальну допомогу вдома. За словами директорки Територіального центру Наталії Гончар, на першому етапі роботи у соціальній пральні будуть обслуговувати підопічних терцентру, яких нині у громаді 560.  

У 
Менській громаді Чернігівської області відремонтували одне з приміщень будівлі громадської лазні, і відкрили сучасну, добре оснащену соціальну пральню.  Необхідність умов для якісного прання одягу, постільної білизни та інших речей 
в
 рамках проєкту «Достойне життя» було виявлено після проведення  опитування потреб клієнтів Територіального центру соціального обслуговування. Найбільш потрібна така послуга жителям сіл, де відсутнє центральне водопостачання і неможливо встановити пральні машині.  Це велика проблема для всіх, а надто – для людей похилого віку та тих, хто отримує соціальну допомогу вдома. За словами директорки Територіального центру 
Наталії Гончар
Наталії Гончар
, на першому етапі роботи у соціальній пральні будуть обслуговувати підопічних терцентру, яких нині у громаді 560. 
 

Успіхи громад та їхню надзвичайну активність відзначила заступниця генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей – керівниця експертної групи Оксана Суліма. “Реформа системи надання соціальних послуг надскладна. По суті, це побудова нової системи надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи в громадах. В рамках децентралізації вся відповідальність з надання соціальних послуг лягла на органи місцевого самоврядування. Це справжній виклик, це непросто. Тому вдячна всім громадам, які готові навчатися, які залучають будь-яку допомогу, беруть участь у проєктах. Шановні представники громад, ваше розуміння проблематики і бажання створити щось нове, підтримати своїх мешканців є основою для побудови цієї системи. Дякую Фонду за всебічну підтримку”, – зазначила вона. 

Успіхи громад та їхню надзвичайну активність відзначила заступниця генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей – керівниця експертної групи 
Оксана Суліма.
Оксана Суліма.
 “Реформа системи надання соціальних послуг надскладна. По суті, це побудова нової системи надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи в громадах. В рамках децентралізації вся відповідальність з надання соціальних послуг лягла на органи місцевого самоврядування. Це справжній виклик, це непросто. Тому вдячна всім громадам, які готові навчатися, які залучають будь-яку допомогу, беруть участь у проєктах. Шановні представники громад, ваше розуміння проблематики і бажання створити щось нове, підтримати своїх мешканців є основою для побудови цієї системи. Дякую Фонду за всебічну підтримку”, – зазначила вона.
 

На Форумі також виступили представники польського самоврядування, які підкреслили важливість співпраці з громадськими організаціями. Катажина Ростак, заступниця бургомістра м. Кобилка, зазначила«ГО – серйозні партнери  для вирішення соціальних питань. У нас є багато програм для дітей з дефіцитами розвитку, для людей похилого віку, для людей з психічними розладами тощо. Це великий діапазон послуг соціальної сфери. Для того, щоб розвиватися, ми мусимо  налагодити конструктивний діалог з громадськими організаціями. Польське законодавство дає нам право делегувати завдання ГО, які, на нашу думку, дуже добре знають місцеве середовище. Злагоджені дії між органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями є дуже ефективними для розвитку соціальних послуг». 

На Форумі також виступили представники польського самоврядування, які підкреслили важливість співпраці з громадськими організаціями. 
Катажина Ростак, 
Катажина Ростак, 
заступниця бургомістра м. Кобилка,
 
 
зазначила


«ГО – серйозні партнери  для вирішення соціальних питань. У нас є багато програм для дітей з дефіцитами розвитку, для людей похилого віку, для людей з психічними розладами тощо. Це великий діапазон послуг соціальної сфери. Для того, щоб розвиватися, ми мусимо  налагодити конструктивний діалог з громадськими організаціями. Польське законодавство дає нам право делегувати завдання ГО, які, на нашу думку, дуже добре знають місцеве середовище. Злагоджені дії між органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями є дуже ефективними для розвитку соціальних послуг».
 

На Форумі були представлені кращі практики надання послуг у соціальній сфері, реалізовані українськими громадами за підтримки Фонду міжнародної солідарності в рамках проєктів: 

На Форумі були представлені кращі практики надання послуг у соціальній сфері, реалізовані українськими громадами за підтримки Фонду міжнародної солідарності в рамках проєктів:
 

  • «Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенції об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг», реалізований в період з липня 2020 року по грудень 2021 року та співфінансований в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні (7 раунд програми Emerging Donors Challenge Programme); 
  • «Соціальні послуги  індивідуальна фасилітація для ефективного функціонування», реалізований в період з березня по грудень 2021 року, в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща. 
  • «Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенції об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг», реалізований в період з липня 2020 року по грудень 2021 року та співфінансований в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні (7 раунд програми Emerging Donors Challenge Programme); 
  • «Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенції об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг», реалізований в період з липня 2020 року по грудень 2021 року та співфінансований в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні (7 раунд програми Emerging Donors Challenge Programme);
    homepage
     

  • «Соціальні послуги  індивідуальна фасилітація для ефективного функціонування», реалізований в період з березня по грудень 2021 року, в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща. 
  • «Соціальні послуги 

     індивідуальна фасилітація для ефективного функціонування», реалізований в період з березня по грудень 2021 року, в рамках Програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща.
     

    Фонд міжнародної солідарності буде продовжувати свою діяльність з громадами у соціальній сфері. Кількарічний досвід роботи у цьому напрямку дозволив створити комплексну програму підтримки громад, в рамках якої Фонд буде продовжувати роботу з нашими поточними партерами-територіальними громадами та налагоджувати відносини з новими

    Фонд міжнародної солідарності буде продовжувати свою діяльність 
    з громадами у соціальній сфері.
     
    Кількарічний 
    досві
    д роботи у цьому напрямку дозволив створити комплексну програму підтримки 
    громад, 
    в рамках якої
     
    Фонд 
    буде
     продовжувати
     роботу
     з нашими 
    поточними 
    партерами-територіальними громадами та 
    налагоджувати
     відносини 
    з новими