Представники Державної Служби України з надзвичайних ситуацій та експерти проєкту «Вогнеборці» спільними зусиллями створили умови для внесення важливих змін до нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту. Зокрема, в бюджетній класифікації відтепер передбачено код 8130 “Забезпечення діяльності місцевої та добровільної пожежної охорони”, а в попередній класифікації зазначалась тільки місцева пожежна охорона.   

Це нововведення є дуже важливим для розвитку добровольчого пожежного руху в Україні. Нагадаємо, що місцева пожежна охорона передбачає фінансування на ставках осіб, які здійснюють пожежну охорону в громаді.  Добровольці ж, серед яких чимало вчителів, підприємців, продавців, трактористів та представників інших професій, займаються пожежною діяльністю на волонтерських засадах і не є штатними пожежниками. Внесені зміни до бюджетної класифікації дозволять органам місцевого самоврядування належним чином забезпечити добровольців, а саме: здійснювати оплату за страхування життя та здоров’я, купувати спец.одяг та ін.   

Вказані зміни — це ще один крок до покращення правового середовища діяльності Добровільних пожежних команд в Україні.

Документ: Наказ Міністерства фінансів України від 11.05.2022 року №137 “Про внесення змін до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету”.

Проєкт «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні» реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “ULEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща .