У зв’язку з російською агресією проти України, з ініціативи Канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польща, було прийнято рішення про заснування Фонду імені блж. сщмч. Климентія Шептицького. Місія Фонду  допомогти жінкам, які перебували у російському полоні, та дітям до 18 років, які втратили батьків через війну. Для реалізації цього задуму Польща виділила більше 8 мільйонів злотих. Про створення Фонду повідомили на прес конференції, яка відбулася  17 серпня.

Голова Канцелярії прем’єр-міністра Республіки Польща, міністр Міхал Дворчик«Родина Шептицьких об’єднує два народи – польский та український. Рятуючи дітей та жінок від жахливого тоталітарного режиму ХХ ст. – нацизму, отець Климентій показав нам приклад, як захистити українських дітей, постраждалих від агресії путінської Росії, в столітті ХХІ. Упродовж року плануємо охопити 1600 дітей. Наразі ми повинні пам’ятати, що сьогодні Україна захищає Західну Європу від російського імперіалізму.».

Покровителем Фонду є блаженний священномученик Климентій Шептицький – польський граф, український релігійний діяч і архімандрит монахів Студійського уставу, брат митрополита Андрея Шептицького. Праведник народів світу, священнослужитель, якого радянська влада закатувала в 1951 році та якого Іван Павло ІІ виніс на вівтар. Отець Климентій присвятив себе християнському служінню, а турбота про дітей-сиріт в роки війни була одним з пріоритетів його діяльності. Климентій Шептицький є уособленням польсько-української солідарності і провідником у допомозі жертвам війни в Україні.

«Хочу подякувати Уряду Польської Республіки та польському народу за надзвичайно важливу допомогу для України. Ми постійно відчуваємо підтримку польських партнерів. Даний проєкт зорієнтований на тих, хто найбільше потребує уваги нашого суспільства, – дітей, які втратили батьків, та жінок, які пережили російський полон. Звертаюся до світової спільноти із закликом допомогти повернути всіх українських полонених жінок.», – зазначила Ірина Верещук, Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Фонд імені блж. сщмч. Климентія Шептицького було створено завдяки зусиллям команди Фонду міжнародної солідарності Республіки Польща. Фонд є розпорядником коштів. Під час верифікації осіб, які мають право претендувати на допомогу, Комісія Фонду співпрацюватиме з українською урядовою структурою «Центр розбудови миру», який збирає інформацію про потреби жінок, звільнених із полону, і дітей-жертв війни.

Президент Фонду міжнародної солідарності Рафал Дзенціоловський зазначив: «Роль Фонду міжнародної солідарності в цьому проєкті – це про повинність та честь допомагати слабшим. Отець Климентій Шептицький просив для себе служіння – стати духовним солдатом для всіх нужденних. У наш час ми беремо його слова собі на озброєння, щоб гідно виконати власну місію у трагічний час.».

Заявки на отримання фінансової допомоги від Фонду імені блж. сщмчКлиментія Шептицького приймаються на постійній основі з 17 серпня до вичерпання коштів, виділених на це, однак не пізніше ніж до 30 листопада поточного року.

Заявки на надання психологічної підтримки та на участь у відпочинково-реабілітаційній поїздці приймаються з дня оголошення набору до 20 вересня 2022 р.

Заявки слід подавати в електронній формі, заповнивши формуляр, доступний на веб-сайті: https://sheptytskyfund.pl/.

Будь-які запитання щодо програми підтримки та роботи Фонду приймаються на адресу електронної пошти: info@sheptytskyfund.pl.

 Світлина: @michaldworczyk