16 листопада 2022 року відбулася презентаційна зустріч щодо початку реалізації грантового проєкту “Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»”.

У заході взяли участь Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні, представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, обласних військових адміністрацій у Львівській, Волинській та Полтавській областях, а також представники громад.

Проєкт реалізовуватиметься у 25 громадах-партнерках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Львівській, Волинській та Полтавській областях. В умовах війни та загрози щоденних обстрілів та руйнувань, добровільні пожежно-рятувальні команди дозволяють відчутно покращити систему цивільного захисту на місцях. Значна частина таких підрозділів була створена вже під час повномасштабного вторгнення, тож українські громади як ніколи потребують підтримки для налаштування ефективної роботи.

Члени добровільних пожежних команд пройдуть спеціалізоване навчання за програмою Державної служби України з надзвичайних ситуацій та отримають підтримку для налаштування ефективної роботи. Громади отримають рекомендації щодо юридичних та організаційних аспектів розвитку цивільного захисту, в тому числі і щодо діяльності добровільних пожежних команд, включаючи необхідні модельні рішення. В рамках Проєкту також передбачені навчальні візити з метою налагодження співпраці та обміну досвідом.

Марат Кюрчевський, керівник програм з розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID):

«Ми у USAID пишаємося тим, що можемо допомагати громадам посилювати спроможність добровільних пожежних команд, які через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» вже отримали захисний одяг та сучасне обладнання для ефективного реагування на надзвичайні ситуації. В рамках підтриманого USAID гранту, завдяки співпраці Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з Фондом Міжнародної Солідарності в Україні та Державною службою України з надзвичайних ситуацій ми проведемо спеціалізоване навчання членів добровільних пожежних команд на місцях та допоможемо ефективно організувати їх роботу. До навчання долучаться добровільні пожежні команди у 25 громадах Львівської, Волинської та Полтавської областей за програмою ДСНС».

Команда Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні вже співпрацювала з громадами над створенням ДПК. Як показує досвід, згуртованість та якісна організація цивільного захисту в громаді здатна врятувати не одне життя.

Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні:

«Місія нашого Фонду – працювати заради свободи, спільного процвітання і безпеки. Позаяк тема цивільного захисту та створення добровольчих пожежних команд має безпосереднє відношення до всіх трьох пунктів, ми неймовірно раді співпраці з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», Державною службою України з надзвичайних ситуацій і громадами, заради яких ми працюємо.

Для нас є принципово важливим – не припиняти співпрацю з розвитку з українськими та міжнародними партнерами у час війни, адже саме це є гарантією перемоги України та всього цивілізованого світу у протистоянні з російською військовою агресією.»

На прикладі Городенківської та Білокриницької громад учасники мали змогу оцінити високу ефективність впровадження системи цивільного захисту населення та її роль у самостійності місцевого самоврядування громад.

Цей захід проводиться Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні в рамках проєкту «Цивільний захист з добровільними пожежними командами для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.