Протягом останніх двох місяців в рамках проєкту «Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг» відбулися два раунди зустрічей. Зустрічі відбулися в рамках першого компоненту проєкту, яким є Навчальні семінари з управління наданням соціальними послугами, і, таким чином, було вже проведено 6 із 10 запланованих семінарів.

Учасники проєкту мали можливість обговорити з експертом під час консультацій в маленьких групах, які відбулися в період 23 листопада – 11 грудня,  свою роботу над другою частиною самооцінки і тим самим завершили роботу над проведенням перевірки своєї діяльності у сфері надання соціальних послуг. Наступним етапом роботи є  формулювання заходів та проєктів із вдосконалення на основі результатів із проведеної самооцінки, що було темою вебінарів, які відбулися 15-17 грудня.

Нагадуємо, що учасники проєкту в рамках першого компоненту проводять між іншим самооцінку своєї діяльності у сфері надання соціальних послуг за допомогою спеціального інструменту –  Загальної схеми оцінювання (від англ. Common Assessment Framework, CAF), яка є засобом для оцінювання та поліпшення якості адміністративного управління і базується на моделі досконалості Європейського фонду управління якістю. Її першу версію було розроблено у 2000 р. за участі країн-членів ЄС. Після цього здійснено кілька модифікацій.

В рамках проєкту«Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг» ми використовуємо самооцінку, структура якої була пристосована експертом до проведення перевірки управляння соціальної сфери в українських громадах. Метою управління в цьому контексті є не стабілізація, а зміни та впровадження інновацій.

Самооцінка проведена на основі моделі Загальної схеми оцінювання, надає інформацію, яка є основою для вдосконалення функціонування соціальної сфери через:

  • Визначення сильних сторін;
  • Визначення сфер для вдосконалення;
  • Створення баз з хорошими практиками в сфері надання соціальних послуг;
  • Можливість порівняння результатів з іншими одиницями самоврядування;
  • Підготовка до проведення проєктів із вдосконалення.

Додатково, учасники проєкту мають можливість ознайомитися з хорошими практиками у сфері надання соціальних послуг в Польщі. Пекучою темою виявилися стандарти послуг з погляду. Переклад документів, розроблених в Польщі, які стосуються цієї  теми можете знайти за посиланням https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1ASRW_01X7UPqjI5zdhSkIPfZYeWaWqE0

Як виявилось в ході проведення самооцінювання учасниками проєкту – українське самоврядування також має чим похвалитися, про що ви незабаром зможете прочитати на нашому сайті.