4 листопада в Києві відбулась масштабна подія —  Всеукраїнський форум  з безпекових питань  «Україна 30. Безпечна громада»,  який  урочисто  відкрив Президент України Володимир Зеленський.  Захід  об’єднав  понад 300 учасників: представників громад з усіх областей України, урядовців з Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства розвитку громад та територій України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та інших державних інституцій. До роботи форуму долучилась і Лілія Атнажева, координаторка нашого проєкту «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні».

Значущість добровольчого пожежного руху  і  адаптації досвіду європейських країн неодноразово підкреслювали  у виступах  очільники Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міністерства розвитку громад та територій України. У ДСНС  за підтримки проєкту “Вогнеборці” розробили флаєри  з  інформацією про те,  як залучати добровольців і які переваги є у Добровільних пожежних команд. Ці флаєри є корисними для розвитку цивільного захисту у громадах всієї України.


click to read more

Щороку в Україні спалахує близько 40 тисяч пожеж в сільській місцевості і гине близько 1 тисячі осіб. Підрозділи ДСНС України долають відстані понад 40 км, щоб дістатись до найвіддаленіших населених пунктів. Відповідно до встановленого нормативу, час прибуття рятівників для сільської місцевості — це 20 хвилин, але іноді команді, щоб прибути на виклик, потрібно 45 хвилин і більше. Тобто, втрачається дорогоцінний  час  оперативного реагування на подію і можливість мінімізувати наслідки. Досвід європейських країн свідчить, що цьому можна зарадити при наявності розгалуженої системи добровільних пожежних команд.

Співвідношення кількості пожежних  команд  у країнах Європи становить близько 80% добровольців та 20% державних пожежних, що є також економічно вигідним, тому саме європейська модель може бути запроваджена і для України. При цьому, в Австрії задіяно 624 тисячі державних та добровільних пожежних, що становить 7% від кількості населення, в Чехії — 387 тис. державних та добровільних пожежних, що становить 3,6% від кількості населення. В Україні сьогодні налічується близько 80 тис. державних і добровільних пожежних, що становить лише 0,2% від кількості населення.

Громадам рекомендується звернути увагу саме на підтримку формування добровільних пожежних команд у населених пунктах. Вже є приклади успішного впровадження цієї моделі і в деяких громадах України.

На Форумі виступив  Федір Хлебович, голова Миляцької  ОТГ, який поділився досвідом створення добровільної пожежної команди  (ДПК)  у своїй громаді. Перед прийняттям цього рішення  представники громади  ознайомилися  з  польським досвідом,  зокрема,  будучи учасниками попередніх ініціатив у рамках програми U-LEAD з Європою.  У Миляцькій  ОТГ  попередньо проаналізували, де саме і в яких населених пунктах треба створити  пожежно-рятувальні одиниці, вирішили  організаційні питання з облаштування приміщень для пожежних машин, визначилися з базуванням  команд пожежників тощо.

Нагадуємо, що в рамках  проєкту «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні», що реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, проводиться підтримка створення Добровільних пожежних команд у 20 громадах-учасницях проєкту з 10 областей України.