Прибуваючи на місце надзвичайної ситуації, зазвичай рятувальники не лише гасять пожежу, але й надають домедичну допомогу постраждалим, чим нерідко рятують життя. На жаль, в умовах постійних обстрілів цивільної інфраструктури з боку армії РФ, навички надання першої домедичної допомоги є надзвичайно актуальними, адже саме вони можуть “подарувати” безцінний час потерпілим до прибуття медичних працівників.

Саме тому, в рамках Проєкту «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні», що реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, 27-28 липня було проведено тренінг з першої домедичної допомоги для представників ДПК громад-учасниць проєкту. 

Аби якомога більше пожежників-добровольців мали змогу відвідати тренінг, навчання проводилось одночасно у двох містах – Києві та Львові. Загалом у навчанні взяли участь 14 громад-учасниць проєкту “Вогнеборці”.

Активісти добровільних пожежного руху з громад-учасниць проєкту “Вогнеборці” пройшли універсальний тренінг та навчилися надавати першу допомогу при невідкладних станах і різних видах травм: критичних кровотечах, опіках, переломах, вивихах, ударах тощо. Також члени добровільних пожежних бригад підвищували вміння користуватися спорядженням медичної сумки, яка була закуплена для кожної з громад в рамках попередніх етапів проєкту.

Серед учасників тренінгу були як новачки, так і ті, хто регулярно відвідує різноманітні навчання з надання домедичної допомоги, аби відточити свої навички та надавати допомогу якомога якісніше.

Своїми враженнями про тренінг поділився керівник Добровільної пожежної команди с. Благодатне Золотоніської територіальної громади Максим Масюк: 

“Починаючи з березня, наша команда майже щомісяця брала участь у тренінгах, аби покращити наші навички, зокрема й з надання домедичної допомоги. Проте все-таки фокус цих занять був на опануванні навичок гасіння пожеж та напрацюванні механізму дій членів ДПК при різних надзвичайних ситуаціях. Тут же ми мали змогу не лише отримати теоретичні знання з першої домедичної допомоги, але й відпрацювати їх на практиці під наглядом досвідчених інструкторів, зробити “роботу над помилками”. Тож можу з упевненістю сказати, що це був найкращий тренінг з домедичної допомоги з 2008 року.”

Пан Максим також розповів, що вже планує організувати шкільний клуб для юних вогнеборців, де не лише розповідатиме про пожежну безпеку, але й навчатиме дітей навичкам допомоги потерпілим до приїзду медиків. Чоловік додав, що проходження таких тренінгів та практичних занять для ДПК загалом є надзвичайно важливим елементом підготовки добровольців. Адже саме практика є запорукою майстерності та відсутності хвилювання при наданні допомоги.

Після успішного опанування навичок, які нерідко здатні врятувати життя у критичній ситуації, учасники отримали сертифікати про проходження тренінгу відповідно до стандартів Integrated 2010 & 2015 AHA and American Red Cross Guidelines for First Aid.