У форматі семінарів-тренінгів відбулись перші засідання координаційних груп (КГ) у рамках проєкту «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth: 5 квітня 2023 р. у м. Рівне — для Дубенського і Рівненського районів, 6 квітня 2023 р. у м. Сарни — для Вараського і Сарненського районів Рівненської області. Членами КГ стали посадові особи з 16 партнерських територіальних громад, які пройшли конкурсний відбір, а також представники районних органів влади.

Керівниця місії Фонду міжнародної солідарності у Львові, керівниця соціальних програм Моніка Олув презентувала проєкт «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth учасникам тренінгу: «Це пілотний проєкт з дуже важливими завданнями, який в перспективі може мати продовження і вийти за межі Рівненської області. Тому від нашої з вами діяльності залежить, наскільки ми зможемо допомогти людям, які проживають не тільки у ваших районах, а й населенню України в цілому».

Координаторка проєкту PRO_MentalHealth Тетяна Сірик привітала учасників з початком спільної роботи над апробацією моделі організації надання психосоціальних послуг, результатом якої має стати створення Центру соціально-психологічної підтримки у кожному районі Рівненської області: «Ми щиро вдячні всім членам Координаційних груп за допомогу у зборі інформації про потреби цільових груп. Окрім опитування, наразі тривають сфокусовані групові інтерв’ю, які проводять незалежні соціологи на замовлення нашого проєкту. У результаті діагностики кожного з чотирьох районів Рівненщини ми очікуємо від вас рішення про те, в яких саме громадах найбільш доцільно створити Центри соціально-психологічної підтримки.  Це фундаментальна робота, яка має забезпечити сталість моделі надання послуг. На її основі, з одного боку, плануватиметься подальший розвиток центрів, а з іншого — це додаткова можливість для членів КГ використати отримані результати для актуалізації стратегічних планів розвитку своїх громад.»

Першочергово, учасники, а це 40 осіб — посадовці з числа районних адміністрацій, районних рад та Радивилівської, Тараканівської, Дубенської, Корецької, Здолбунівської, Костопільської, Острозької, Рівненської, Березнівської, Полицької, Вараської, Володимирецьої, Вирівської, Сарненської, Дубровицької, Рокитнівської територіальних громад Рівненщини, затвердили Положення про Координаційні групи, обговорили психосоціальний стан населення України, яке постраждало від війни. Кожен розповів про відповідну ситуацію в своїй громаді.

Двома згуртованими командами у супроводі експертної групи проєкту PRO_MentalHealth учасники розглянули варіанти створення Центрів соціально-психологічної підтримки в кожному районі Рівненської області та напрацювали можливі сценарії їх діяльності, розвитку та утримання.

Крім того, члени КГ отримали “домашнє завдання” — провести діагностику своїх громад щодо організації надання психосоціальних послуг на основі критеріїв, які розробили експерти проєкту Микола Орлов та Вікторія Бурова. Більш того, під час тренінгу учасники мали можливість спільно попрацювати над першими питаннями, які стосуються визначення категорій осіб, що потребують допомоги, психосоціальних послуг та можливостей громад у наданні цих послуг. Результати виконаного «домашнього завдання», а також соціологічного дослідження щодо виявлення й оцінки потреб населення у психосоціальних послугах, будуть презентовані вже на наступному засіданні координаційних груп наприкінці квітня для подальшого опрацювання і визначення локацій майбутніх центрів.

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Solidarity Fund PL) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща.