24 травня в місті Рівне в рамках проєкту “Психосоціальна підтримка в Україні” PRO_MentalHealth відбулося  третє засідання координаційних груп. Представники районних рівнів влади та територіальних громад Вараського, Дубенського, Рівненського та Сарненського районів Рівненської області підвели підсумки спільної роботи з експертами проєкту PRO_MentalHealth впродовж березня-травня 2023 року щодо оцінки потреб у психосоціальних послугах серед населення, визначення локацій для Центрів підтримки, перспектив їх діяльності та розвитку. 

Ігор Костріков, заступник директора Департаменту реабілітації та медичного забезпечення, начальник відділу психологічної допомоги Міністерства у справах ветеранів України, розповів під час онлайн включення про актуальні програми державної підтримки. Мінветеранів планують підтримувати діяльність мультидисциплінарних команд, подібних до тих, що будуть набиратися для роботи у Центрах. Наразі  триває підготовка змін до деяких постанов, які стосуватимуться роз’яснення щодо другого рівня надання психологічної допомоги, узгодження позицій щодо програм фінансування, формування правил подачі заявок та включення до Реєстру  постачальників послуг із психологічної реабілітації для ветеранів і членів їх сімей. 

Про можливості долучитися до навчальних програм для підвищення компетенцій надавачів психосоціальних послуг розповів Володимир Максимов, регіональний координатор проєкту «Психічне здоров’я для України» / Mental Health for Ukraine (MH4U) в Рівненській області. Це хороший приклад синергії різних проєктів і програм на користь схожої цільової аудиторії.  

Під час заходу було проведено коротке опитування – учасникам запропонували відповісти на питання про потреби, які є у громадах для того, щоб самостійно організувати надання якісних психосоціальних послуг населенню. Пізніше керівниця місії Фонду міжнародної солідарності у Львові, керівниця соціальних програм Моніка Олув презентувала результати цього онлайн-опитування та розповіла учасникам про грантові програми Фонду, для розробки яких якраз і будуть враховуватися зібрані потреби.  

Координаторка проєкту PRO_MentalHealth Тетяна Сірик, фіналізуючи жваву дискусію під час визначення спільного плану дій і підбиваючи підсумки, зазначила:  “Насправді переможцями сьогодні є не міста Дубно, Здолбунів, Сарни й селище Володимирець, а  всі територіальні громади Рівненщини, які в березні успішно пройшли конкурсний відбір на участь у проєкті та задекларували тим самим своє бажання працювати над збереженням ментального здоров’я своїх мешканців.  . Сьогодні чотири громади підписали Меморандум про співпрацю та наміри щодо створення Центрів психосоціальної підтримки. Це гарантія того, що жителі всіх 16 громад-учасниць зможуть отримувати послуги на базі свого районного Центру. І ваша задача зараз – налагодити комунікацію і співпрацю  між собою, адже саме від вашої безпосередньої участі залежатиме якість і об’єм надання цих послуг. Тому спільна робота координаційних груп продовжується. 

Урочисто підписали Меморандум про співпрацю між Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні, Рівненським обласним госпіталем ветеранів війни, Дубенською, Здолбунівською, Сарненською і Володимирецькою територіальними громадами.  Офіційно скріпили підписами спільні наміри щодо створення районних Центрів психосоціальної підтримки у Рівненській області та ефективної реалізації завдань проєкту PRO_MentalHealth. 

Після цього відбулася офіційна передача автомобілів на користь Центрів психосоціальної підтримки. Автівки слугуватимуть невід’ємним атрибутом майбутніх закладів і допомагатимуть фахівцям здійснювати виїзди у громади відповідного району та надавати соціально-психологічні послуги мобільно. На цьому перший етап проєкту можна вважати успішно завершеним, про що висловилися учасники засідання. Представники Дубенщини подякували за відкритість роботи проєкту, з Дубровиччини лунали вітання і побажання до активної роботи мобільних команд фахівців, оскільки Центрів буде всього 4, а потреби є в кожній громаді, дякували за хорошу експертну і тренерську роботу представники Радивилівщини, а здолбунівчани запросили провести наступне засідання робочої групи у них. 

На цьому перший етап проєкту можна вважати успішно завершеним. Надалі  громади взяли на себе зобов’язання створити де-юре самі Центри, закріпити за ними відповідні приміщення та визначитися з менеджерами. Основні зусилля другого етапу будуть спрямовані на ремонт і облаштування приміщень, а також формування команд фахівців, до складу яких входитимуть психіатри, психологи, психотерапевти. Водночас експерти проєкту PRO_MentalHealth підготують серію навчань з підвищення кваліфікації для фахівців Центрів. 

Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща