20 представниць з українських громад 2022 року цієї осені пройшли 60-денне стажування в польських ґмінах. Відбирали цих учасників з-поміж понад 120 охочих з 22 областей.  

Впродовж вересня-жовтня 2022 року Фонд міжнародної солідарності організував стажування для українських службовиць в органах місцевого самоврядування Польщі. Його мета  зміцнити спроможність місцевих рад у провадженні адміністративної діяльності та обмін досвідом у використанні добрих практик врядування «Добре самоврядування». 

Стажистки отримали навички організації економічного розвитку ґмін та підтримки підприємництва. Здобули досвід управління екологічними напрямками, в т.ч. щодо організації роздільного збирання сміття. Дізналися тонкощі роботи в соціальній та освітній сферах. На власні очі побачили як функціонують польські Добровільні пожежні команди та як влада комунікує з мешканцями та залучає молодь до всіх процесів в ґміні.   

Які результати дало стажування і який польський досвід будуть впроваджувати в своїх громадах розповідають учасниці проєкту: 

Тетяна Шкуренко з Прилуцької громади Чернігівської області стажувалася в м. Слупськ Поморського воєводства:

«Після ознайомлення з роботою місцевих будинків самодопомоги, денних будинків для літніх людей та осіб з інвалідністю, соціальних їдальнь, помешкань для тимчасового проживання осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, закладів культури й охорони здоров’я у мене з’явилася купа нових ідей, які буду впроваджувати в рідній громаді. Ці ідеї різні. Від розширення переліку соціальних послуг до започаткування картки читача бібліотеки, яка дає знижку на відвідування інших культурних інституцій, кав’ярень, магазинів тощо. Вразив Центр інтеграції спільноти. Тут мешканці можуть проконсультуватися з психологом, отримати нові професійні навички та знайти роботу. Центр дає можливість особі, яка має проблеми з інтеграцією в суспільство, вирішувати ці проблеми, бути потрібною. Загалом стажування дуже вплинуло на мою свідомість, розширило горизонти моїх знань, додому приїхала з бажанням змінювати й змінюватися.»

Марія Здріла з Городенківської громади Івано-Франківської області в рамках проєкту була в м. Кельце Свентокшиського воєводства:

«Завдяки стажуванню я мала змогу працювати пліч-о-пліч з польськими колегами щодо стратегічного розвитку, промоції, економічного, екологічного та туристичного розвитку, підтримки підприємців та залучення інвесторів. Отримала практичний досвід роботи з нормативно-правовими актами Європейського Союзу, зрозуміла, як реалізується політика у Польщі на місцях. Покращила свої навики в підготовці проєктів ЄС, попрацювала з електронною базою для їх подачі та моніторингу. При поверненні додому готова працювати над розробкою ефективної стратегії розвитку громади та продовжити активну проєктну діяльність в громаді, почати впроваджувати проєкти різноманітних  європейських програм. Також була вражена рівнем організації вивозу та сортування сміття у місті, проведенням постійної екологічної просвітницької роботи з населенням. Хотілося б застосувати в своїй громаді практику сортування побутових відходів та правильну організацію його збору згідно зі стандартами ЄС.» 

Ірина Грекова з Солонянської громади Дніпропетровської області вивчала досвід польських колег в м. Міліч Нижньосілезького воєводства:

«Я отримала неабияку користь не лише для розширення власного світогляду з питань стажування, а завдяки не короткому візиту на 5-7 днів, а тривалому перебуванню цілісно, системно та комплексно сформувати розуміння функціонування місцевого самоврядування в Польщі. Особливо корисним було живе спілкування з колегами. Але впевнена, що найбільша користь буде, якщо ця поїздка не стане фрагментарним досвідом, а ми зможемо побудувати сталі взаємовигідні партнерські стосунки між нашими громадами, які дозволять через обмін досвідом та підтримку контактів забезпечити реалізацію завдань що стоять перед нами в різних сферах, забезпечать співпрацю у сфері інвестиційного та проєктного менеджменту щодо подання спільних проєктних заявок на фінансування з фондів ЄС та національних програм.» 

 

Програма стажування «Добре самоврядування» Фонду міжнародної солідарності фінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.