Засідання МКР відбулося 28 листопада 2023 року за участі першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Серед учасників – представники центральних органів виконавчої влади, керівники ОВА, народні депутати, представники Офісу Глави держави, Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів та міжнародні партнери.

З метою консолідації зусиль органів влади та міжнародних партнерів України у сфері охорони психічного здоров’я під час засідання було розглянуто інформацію про діяльність Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України у супроводі впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я та звіти міністерств щодо стану впровадження пріоритетних проєктів даної програми у 2022 – 2023 роках та ключові напрями галузевої політики з інтеграції ментального здоров’я.

Перед засіданням відбулася виставка, де міжнародні партнери представили свої проєкти, спрямовані на психосоціальну підтримку населення в регіонах, та відповідні послуги.

 

 

 

“Даний маркетплейс став гарною нагодою для нетворкінгу між проєктами та організаціями, що працюють в одній сфері. Адже, ми маємо, чим поділитися – нам вдалося в цьому році успішно реалізувати пілотний проєкт «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth. У рамках цього проєкту спільно з органами місцевого самоврядування Рівненської області було створено 4 районні Центри психосоціальної підтримки, які покликані забезпечити кваліфіковану допомогу у збереженні та відновленні психічного здоров’я, соціальній та професійній адаптації осіб, які відчули на собі негативні наслідки війни.” – розповідає координаторка проєкту PRO_MentalHealth Тетяна Сірик.

 

 

Керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності  в Україні Павел Кост: “Ми долучилися до даного заходу, щоб почути від 11 міністерств їх бачення і проєкти на прийдешній рік, аби знати куди рухатися далі і які регіони нам обрати для поширення географії проєкту «Психосоціальна підтримка в України» PRO_MentalHealth, що реалізується Фондом міжнародної солідарності (SFPL) у партнерстві з BGK, Європейською Комісією та Програмою польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.”

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Варто зауважити, що для формування спільного поля ухвалення рішень в Україні напрацьована цільова модель системи, яка стане основою закону про психічне здоров’я. Пріоритетні проєкти, що вже реалізуються в міністерствах, є органічною частиною цільової моделі. Для успішної трансформації сфери ментального здоров’я та налагодження взаємозвʼязків між усіма учасниками вісім місяців тому був створений Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України.

 

За цей час дорадчий орган КМУ став осередком формування спільного бачення перетворень, де пілотують, збирають окремі починання та проєкти в єдину систему. Вибудовано багаторівневу систему ухвалення рішень на базі найкращого досвіду та реальних даних, що потім інтегруються в державну політику та формують нові стандарти. Цей процес об’єднує всі міністерства, обласні адміністрації, громади, міжнародних партнерів, експертне середовище, бізнеси – усіх, хто дає спільну відповідь на запит суспільства щодо створення системи надання психосоціальної підтримки.

«Наступний рік має бути роком максимального поширення проектів у регіонах. Щоб психологічні послуги дійшли до кожного українця, хоч би як він не жив віддалено від великих міст», — зазначила перша леді України Олена Зеленська.

«Інвестуючи в людину, ми інвестуємо в сильну Україну. В державу, яка перемагає і яка успішно відновлюється. Відбудова та подальший розвиток потребують величезних людських ресурсів. Тому наскрізними напрямками в роботі Уряду є повернення українців з-за кордону, інтеграція у цивільне життя колишніх військовослужбовців, ветеранів, адаптація населення на деокупованих територіях. А головне — зміцнення ментального здоров’я українців», — відзначив Денис Шмигаль.