З 30 березня по 3 квітня 2023 року в місті Бєльсько-Бяла в Польщі відбулась конференція, яка підбила підсумки трирічних зусиль щодо впровадження системи професійної орієнтації на всіх рівнях освіти в Україні. Захід об’єднав майже 50 представників освіти з усіх регіонів України, які мають реалізовувати завдання у сфері професійної орієнтації та кар’єрного зростання під час занять з учнями та студентами.

В рамках Програми EU4Skills розроблені нормативно-правова та методологічна основи системи. Наприклад, введені елементи професійної орієнтації в стандарти та навчальні програми. Також підготовлено 11 посібників для початкової школи, які сприяють розвитку творчості та активності  дітей. Для середніх шкіл підготовлені матеріали, а також сценарії уроків та інші інструменти для професійно-технічних навчальних закладів.  Фонд міжнародної солідарності  провів навчання та тренінги для вчителів.

Результати, висновки з цих тренінгів, кращі українські практики, плани на майбутнє та роль освіти у відбудові України були головними темами конференції і семінарів, що відбулись в Бєльсько-Бялей. З українськими колегами поділилися своїм досвідом фахівці-практики, які на щодень займаються професійною орієнтацією в Польщі. Розповіли про механізми підвищення кваліфікації вчителів у Польщі. Вони також долучилися до обговорення того, яким чином можна покращити освітній процес в Україні та допомогти випускникам шкіл знайти роботу. Таким чином, учасники конференції підбили підсумки другого етапу всеукраїнського освітнього експерименту «Профорієнтація в НУШ».   досягнутому не зупиняються. Тож, далі буде…

Програма EU4Skills фінансується ЄС і державами-членами Німеччиною, Фінляндією, Польщею та Естонією, має на меті підтримку впровадження реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програма імплементується GIZ та іншими установами країн-партнерів в рамках спів-фінансування.