У ефірі Громадського Радіо координаторка проєкту “Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні” Лілія Атнажева розповіла про зміни у добровольчому пожежному русі України у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Даний проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках програми “U-LEAD з Європою” і співфінансується програмою польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.“Питання цивільного захисту вийшло на перший рівень. У людей збільшилося розуміння, чому це треба робити. В основі своєї роботи ми закладаємо саме польський досвід добровільних пожежних команд. А він охоплює понад 100 років. Принцип такий — там, де добровольці, там не горить”, — розповідає пані Лілія.

Нині, команда Фонду міжнародної солідарності реалізує декілька проєктів, метою яких є удосконалення системи цивільного захисту українських громад. У ході розмови стало зрозуміло, що наразі кількість громад, які бажають створювати свої ДПК в рамках подібних проєктів, збільшилась.

Один з останніх проєктів – «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд», що реалізовується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program», стартував у вересні цього року. “На 8 вільних місць ми отримали 70 заявок від громад” — говорить координаторка проєкту “Вогнеборці”.

Більше про те, як обирали громади, які невдовзі створять ДПК, про розвиток традиції добровольчого пожежного руху в Україні та запозичення польських практик, слухайте в матеріалі Громадського Радіо.