Це відбулося в рамках проєкту «Психосоціальна підтримка в України» PRO_MentalHealth, яку реалізовує Фонд міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

У рамках цього проєкту на Рівненщині було створено 4 Центри психосоціальної підтримки (по одному у кожному районі). Всі Центри отримали від Фонду міжнародної солідарності по автомобілю та цільову фінансову допомогу на створення і розвиток свого закладу. Діяльність Центрів базується на мультидисциплінарних командах (психіатра та трьох психологів). Особливістю цих команд є змога надавати послуги стаціонарно та мобільно (у віддалених населених пунктах району) ветеранам війни, Захисникам і Захисницям, членам їхніх сімей та сімей загиблих, особам, які отримали поранення, були у полоні або під окупацією, внутрішньо переміщеним особам, а також цивільним особам, які пережили травматичний досвід.

Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні: «Наш Фонд міжнародної солідарності існує більше 13 років і зосереджений на децентралізації та розв’язанні проблем людей. Працюючи з українськими громадами за різними проєктами ще з 2018 року почав отримувати першу інформацію про потребу в психологічній підтримці осіб, котрі постраждали від російської агресії. Був запит на створення умов для ветеранів, їх родин, внутрішньо переміщених осіб, в яких би людина змогла отримати кваліфіковану допомогу і стабілізувати свій стан і вже після цього почати реалізовувати свої потреби. З 2022 року ця потреба стала ще більш актуальною для України. Тому нами було прийнято рішення впровадити цей пілотний проєкт на Рівненщині. Його головна мета – розробка та апробація моделі надання на місцевому і районному рівні психосоціальних послуг постраждалому населенню. Плануємо продовжити підтримку створених Центрів психосоціальної підтримки і наступного року. Так ми будемо бачити їх потенціал, щоб розуміти виклики при масштабуванні даного проєкту. Ми віримо, що спільна праця може перетворити нереальні речі в реальність, і відкриття центру — це тільки початок нашого спільного шляху.»

Разом з відкриттями центрів відбулося засідання членів Наглядової ради щодо впровадження проєкту PRO_MentalHealth, до участі в якому були також запрошені менеджери усіх 4 центрівУчасники обговорили основні результати проєкту, виклики та наступні кроки. «Динаміка нашого проєкту показує, що кожен центр по-своєму унікальний, відіграє важливу самостійну роль і активно співпрацює з іншими. Кожен менеджер створив справжній осередок підтримки у своєму районі і невтомно працює над залученням широкого кола осіб, які потребують допомоги. Команди фахівців — це сильні, згуртовані колективи, які глибоко усвідомлюють важливість нашої спільної справи — підтримувати українців в цей нелегкий час.» — Тетяна Сірик, координаторка Проєкту “Психосоціальна підтримка в Україні” PRO_MentalHealth.

Під час напрацювання наступних кроків співпраці між новоствореними Центрами та госпіталем ветеранів війни Андрій Бурачик, начальник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни, зазначив: “Цей пілотний проєкт в Україні є одним із масштабних в Рівненській області. Щиро дякую Фонду міжнародної солідарності. Дійсно було проведено дуже багато роботи від початку року, щоб ці центри відкрити, а сьогодні вже маємо домовленість про співпрацю між госпіталем і Рівненським районним центром психосоціальної підтримки. Радий нашому партнерству і надалі продовжуємо працювати з Центрами.”

Про ініціативи у сфері ментального здоров’я та їх державну підтримку поспілкувалися з Оленою Кульчицькою, радницею Міністра соціальної політики України, Ігорем Костріковим, нначальником відділу психологічної допомоги Департаменту реабілітації та медичного забезпечення Міністерства у справах ветеранів України, Сергієм Подоліним, першим заступником голови Рівненської обласної військової адміністрації та Андрім Караушем, головою Рівненської обласної ради.

Менеджери Центрів та фахівці проєкту жваво коментували почуте і уточнювали інформацію. Як швидко можна очікувати на ухвалення фінансування від держави подібних програм підтримки? Коли будуть оприлюднені стандарти психологічної допомоги? Як можна потрапити в реєстр надавачів послуг з психологічної підтримки? Чи існує реєстр подібних установ, проєктів, щоб при плануванні своєї діяльності посилювати ефекти та уникати «накладок»?

Також менеджери Центрів розповіли про свої історії успіху.

Роман Швець, керівник Вараського районного Центру психосоціальної підтримки: «У нас є перспективи на подальшу співпрацю, оскільки ми розробили вимоги та активно просуваємо наш проєкт, зокрема, шляхом відвідування громад, співпраці з ДСНС та промоції нашої роботи. Ми плануємо розширювати спектр послуг і зосереджуватися на просвітницькій роботі. Ми також розраховуємо вартість послуг і опрацьовуємо різні шляхи співфінансування для того, щоб знайти додаткові механізми підтримки нашої діяльності — від муніципальної співпраці до пошуку грантів.»

Оксана Скуловець, керівниця Сарненського районного Центру психосоціальної підтримки: «Ми працюємо над створенням системи психологічної підтримки ще з 2014 року. Тоді ми починали зовсім не готовими, але зараз маємо значний досвід і можливості, в тому числі завдячуючи зусиллям проєкту PRO_MentalHealth. Наша мета — зробити так, щоб кожна людина відчувала себе потрібною. Ми працюємо над відновленням ментальних кордонів українців, як і наші Захисники й Захисниці — над відновленням територіальної цілісності України.”

Моніка Олув, керівниця місії Фонду міжнародної солідарності у Львові, керівниця соціальних програм підкреслила: “Є така думка, що новостворені центри є першими такими в Україні. Розроблена і апробована модель надання психосоціальних послуг — український продукт. Ми готуємо зараз для українських громад детальний посібник з покроковим алгоритмом дій з впровадження цієї моделі. Тож, далі буде…”