Нещодавно завершився перший модуль навчання для соціальних працівників у рамках проєкту “Академія соціальних послуг”. Тематика вебінарів – дві соціальні послуги, що напередодні обрали громади, які співпрацювали з Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні в напрямку соціальних послуг у 2018-2021 рр.. За підсумками онлайн-опитування такими послугами стали “Догляд вдома” та “Соціально-психологічна реабілітація”.

Загалом до вебінарів, організованих Представництвом Фонду міжнародної солідарності в Україні, долучилися понад 50 представників територіальних громад.

В рамках першого модулю учасники мали змогу дізнатися відмінності надання послуги “Догляд вдома” в Україні та Польщі. Детально про розвиток компетенцій працівників територіальних громад на прикладі покращення цієї послуги розповідала експертка з місцевого самоврядування Зоя Девятерікова. Польським досвідом організації соціального догляду за місцем проживання поділився директор міського центру соціальної допомоги міста Здунська Вола Кшиштоф Беймерт.

Хоча ключовий меседж послуги “Догляд вдома” актуальний для обох країн. Це підтримка відповідного рівня життя осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, які в повсякденному житті стикаються з обмеженнями, у задоволенні базових і необхідних потреб за місцем проживання. Проте певні відмінності в механізмах роботи соціальних служб кожної з країн все-таки присутні. Відтак, шляхом запозичення кращих практик досвіду у сфері соціальних послуг України та Польщі учасники матимуть змогу удосконалити даний напрям у своїх громадах.

Наступний модуль навчання, присвячений темі соціально-психологічної реабілітації, розпочнеться вже за місяць. Тож чекатимемо на зустріч із учасниками!

Проєкт “Академія соціальних послуг” реалізовується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.