Минулого тижня в рамках грантового проєкту «Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»» відбулася низка онлайн заходів, метою яких була презентація моделі створення та функціонування добровільних пожежних команд для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Львівської, Волинської та Полтавської областей.

Загалом з 21 по 23 серпня відбулося три заходи у форматі круглого столу, під час яких громади-партнерки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» кожної з областей, представники Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні, а також представники місцевих управлінь ДСНС обговорили досягнення щодо покращення системи цивільного особливості у громадах-учасницях проєкту та виклики, з якими вони зіткнулися під час реалізації проєкту.

У заходах також взяли участь експерти проєкту, зокрема міжнародна експертка з цивільного захисту та кризового управління Аґнєшка П’ясецька поділилася аналізом стану цивільного захисту в громадах-партнерках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», а експерт проєкту Віктор Попруга презентував результати навчальних візитів до громад Рівненської області.

Про динаміку змін законодавства щодо створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів добровільної пожежної охорони в Україні розповів консультант з розвитку законодавства у сфері цивільного захисту та залучення населення до пожежної безпеки Василь Кундрик. Учасники заходу також мали можливість ознайомитись з модельними документами, необхідними для належного функціонування добровільних пожежних команд.

Під час кожного з заходів, учасники вкотре переконались — реалізація подібних проєктів, метою яких є посилення безпеки та самостійності громад є надзвичайно актуальною, особливо в умовах війни.

Про успішний досвід локалізації пожеж та співпрацю пожежників-добровольців з підрозділами ДСНС розповів Перший заступник Оброшинського сільського голови Антон Кустик. Він також поділився своїми враженнями про переваги створення ДПК в українських громадах:
«Аналізуючи міжнародний досвід, ми зрозуміли, якщо кожна громада матиме ДПК, то це є дуже ефективним механізмом реалізації безпеки в громаді. Варто зауважити, що безпека й належне функціонування механізму децентралізації є вирішальними факторами для потенційних інвесторів. Відтак, це також додаткові можливості для розвитку та фінансування громади, створення підприємств тощо.»

Цю публікацію було створено Фондом Міжнародної Солідарності в рамках Проєкту “Цивільний захист з Добровільними пожежними командами (ДПК) для громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»”, який став можливим завдяки Агенству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.