Впродовж червня у пілотних громадах Рівненщини за експертної підтримки від команди проєкту створено Центри психосоціальної підтримки. Вже прийняті рішення місцевими радами про утворення трьох районних Центрів – Вараського, Дубенського та Рівненського на базі існуючих структурних підрозділів місцевих рад. Позитивно закінчився процес зі створення окремої юридичної особи – комунальної установи, яка буде виконувати функції Сарненського районного центру. Перші транші цільової фінансової допомоги від Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні вже отримали два Центри для проведення ремонту і облаштування приміщень. 

Водночас проводиться навчання менеджерів (керівників) районних Центрів психосоціальної підтримки Рівненської області з питань підвищення їх управлінських компетенцій. 27 червня у м. Рівне відбувся тренінг для новопризначених менеджерів, в якому також взяли участь керівники установ, на базі яких створено Центри підтримки, та посадовці органів місцевого самоврядування. 

Учасники отримали практичні знання щодо ефективної організації діяльності центру та проведення просвітницької роботи для подолання стигми у сфері психічного здоров’я.  

«Важливою складовою надання психологічної допомоги є психоедукація (просвітницька діяльність). Психолог доносить представнику цільової групи, які психічні зміни відбуваються, як це впливає на його психічний стан, аналізує цей стан, причини, і тоді людина починає з розумінням ставитися до тих процесів, які відбуваються з нею, і це допомагає швидше подолати наявну психотравму. Таким чином, отримання відповідної інформації щодо свого психічного стану є драйвером звернення людини по кваліфіковану психологічну допомогу та сприяє подоланню стигми щодо отримання такої допомоги.» зазначив Віктор Одиниця, тренер, керівник Соціально-психологічного центру м. Славутич Київської області, заслужений працівник соціальної сфери України. 

Про важливість зворотного зв’язку, а також про те, як правильно інформувати про послуги центру серед потенційних споживачів розповів учасникам Сергій Штурхецький, медіаексперт, голова Незалежної медіапрофспілки України, к. н. з державного управління, доцент. 

Про правила підготовки й звітування та основні критерії моніторингу діяльності центру поінформували представників громад експерти проєкту PRO_MentalHealth: “Неможливо створити робочу модель надання психосоціальних послуг і відстежувати ефективність роботи центрів без якісної системи моніторингу. Маємо чудову нагоду протестувати й удосконалити цю систему у проєктний період” – Вікторія Бурова, експертка з питань психології та соціальної роботи. 

Як результат проведеної в червні роботи в рамках проєкту PRO_MentalHealth – громади створили де-юре Центри психосоціальної підтримки, приступили до ремонтних робіт, прийняли на роботу менеджерів (керівників центрів) та розпочали процес рекрутації фахівців (психіатрів та психологів), які надаватимуть психосоціальні послуги жителям Рівненщини. 

 Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща