З 17 по 21 липня відбувся навчальний курс у місті Рівне на тему «Діагностика та терапія посттравматичного стресового розладу та розладів, пов’язаних зі стресом» для спеціалістів ментального здоровя.  Організатори цього заходу — проєкт «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth та Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни Рівненської обласної ради. 

 У тренінгу взяли участь члени мультидисциплінарних команд районних Центрів психосоціальної підтримки — це 21 психолог та психіатр Рівненщини, які підвищили свою кваліфікацію в області лікування військових травм та посттравматичного стресового розладу. У результаті тижневого навчання кожен учасник пройшов тестування та отримав сертифікат. 

 Професійні тренерки-терапевтки Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни, лікар-психолог Галина Гапич та психолог Софія Гладюк, у рамках першого модулю «Психологічна реабілітація та робота мультидисциплінарних команд (МДК)» розібрали з учасниками комплекс заходів, спрямованих на покращення ментального здоров’я, а також детально ознайомили з роллю МДК щодо забезпечення послуг психосоціальної підтримки, базуючись на досвіді госпіталю зі створення й функціонування такої команди. Учасники розглянули принципи та алгоритми надання невідкладної психологічної допомоги, самодопомоги, особливості надання допомоги ветеранами війни та членам їх родин, особам, звільненим з полону, та особам, які пережили тортури чи горе втрати. Також розібрали синдром професійного вигорання психологів, соціальних, медичних  працівників — як його подолати та що робити, щоб його уникнути. 

 У другому модулі учасники навчилися діагностувати посттравматичні стресові розлади, розглядаючи клінічні кейси та симптоми. Детально розглянули методи їх лікування відповідно до медичних стандартів, а також мали змогу практично відпрацювати отримані знання щодо можливих типів реакцій на травму та як правильно передавати інформацію людині про її психічне здоров’я і про наслідки психічних проблем. 

 Вікторія Бурова, експертка з питань психології і соціальної роботи проєкту PRO_MentalHealth, підвела підсумки 5-денного навчання: “Цінним було те, що в навчанні брали участь психіатри та психологи, а місточком між ними стали шановні тренери: лікарі-психологи госпіталю ветеранів війни. Навчання відбувалось в атмосфері взаємопідтримки. Корисною була інформація для менеджерів Центрів щодо співпраці з іншими дотичними установами, велика кількість корисних контактів і посилань. Багато теоретичних і практичних вправ, опрацювання кейсів. Створено майданчик для подальшого обміну досвідом і взаємодії між Центрами та госпіталем.“ 

 Своєю чергою Микола Орлов поділився інформацією про те, що з огляду на численні запити учасників було досягнуто домовленості про виділення додаткових коштів Фондом міжнародної солідарності на оплату послуг супервізії для кожного центру: “Це в підтримку, доповнення до сертифікатів. Щоб процес надання психосоціальної підтримки ставав з кожним днем динамічнішим і додавав вам впевненості. Ми об’їхали всі центри, побачили, що хтось — на стадії оснащення, хтось — на стадії активного ремонту. Відвідали ті місця, де ви зараз тимчасово будете працювати до моменту офіційного запуску центрів. Тож закликаємо вас починати практичну роботу з надання психологічної допомоги. Кого можете приймати — приймайте, до кого можете приїхати — їдьте. Так швидше здобудете більше практичного досвіду і будете готові до періоду, коли настане велика потреба.” 

 Андрій Бурачик, начальник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни, висловив щиру повагу Фонду міжнародної солідарності та поділився своїм переконанням в успішності даного проєкту. Подякував колегам та організаторам. Побажав учасникам тренінгу успішно працювати у своїх центрах задля українських захисників та їх родин. 

 Фахівці мультидисциплінарної команди районного Центру психосоціальної підтримки у Дубенській територіальній громаді поділилися своїми враженнями про тижневе навчання: «Завдяки тренінгу ми мали змогу усвідомити, що проговорювати та проживати — різні речі. Проте це важлива навичка для психолога (терапевта, лікаря-психіатра), яка дозволяє в майбутньому ставитися до почуттів, відчуттів та сприймання того, хто переживає або пережив травмівний досвід… Під час терапії тривалого впливу психологу важливо пройти з клієнтом увесь шлях до відновлення. Допомогти клієнту подолати емоційну травму і зробити висновки — надати нове значення тому, що було до травмуючої події, під час і після неї… Ми навчалися різним експозиціям у роботі з травмою. Було змістовно, цікаво та практично й насичено.” 

 Проєкт реалізується Фондом міжнародної солідарності (Республіка Польща) у партнерстві з BGK (Банк крайового господарства), Європейською Комісією та програмою “Підтримка демократії” Міністерства закордонних справ Республіки Польща