Нещодавно ми розповідали про те, як проєкт «Психосоціальна підтримка в України» PRO_MentalHealth допомагає партнерським громадам шукати можливості, які можна використати для розвитку  створених центрів психосоціальної підтримки. То було про сталість проєкту. 

 Сьогодні ж хочемо вам розповісти про синергію, яка набирає обертів, і як її вдалося створити. Під час тренінгів та робочих зустрічей відбулися знайомства з представниками міжнародних проєктів, спрямованих на психосоціальну підтримку населення в Україні та на споріднені теми, такі як фізична реабілітація, ветеранський супровід тощо. Підсумковий Форум у жовтні та організовані минулого року ознайомчі візити до центрів психосоціальної підтримки міністерки соціальної політики, радників інших профільних міністерств, керівниці координаційного центру з психічного здоров’я КМУ допомогли віднайти ефективні рішення для громад щодо впровадження послуг психологічної реабілітації, соціальної адаптації та реінтеграції осіб, які постраждали від російсько-української війни.  

 Завдяки наполегливості менеджерів центрів та консультаційній підтримці від експертів проєкту PRO_MentalHealth  стало можливим впровадження в центрах додаткових послуг, пов’язаних зі сферою ментального здоров’я.   Так, нещодавно у Сарненському Центрі психосоціальної підтримки «Життя» почав функціонувати новий напрямок для стабілізації здоров’я військових — фізична реабілітація.  Цю послугу вдалося запустити завдяки співфінансуванню європейських партнерів і Сарненської міської ради. Тренажери та інвентар були закуплені за кошти донорів у рамках проєкту «Посилення громад у регіонах України», що реалізується Програмою розвитку ООН в Україні за фінансової підтримки Уряду Великої Британії. За бюджетні кошти громада зробила ремонт приміщення.  

 «Це нова, але потрібна послуга в нашому центрі. Ми розуміємо, що здоров’я людини має як психологічну складову, так і фізичну. Тому робота в такому поєднанні дасть можливість швидше відновлювати військовим ресурс, щоб повернутися до активного життя. Працюватиме з військовими професійний тренер із десятирічним досвідомЄвгеній Жаровіков. Він супроводжуватиме людей у відновленні після травм.» — розповідає керівниця закладуОксана Скуловець.  

 Це лише один з прикладів синергії. Тож, далі буде… 

 Проєкт PRO_MentalHealth  реалізується Фондом міжнародної солідарності (SFPL) у партнерстві з BGK, Європейською Комісією та Програмою польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. 

 

Фото СарниNews.City