Внаслідок війни близько 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної підтримки. Ця допомога має бути близькою та доступною не лише у великих містах, а й у невеликих громадах та сільській місцевості.  У відповідь на такий виклик у 2023 році Фонд міжнародної солідарності реалізував пілотний проєкт «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth, який мав на меті протестувати модель надання послуг зі збереження і відновлення психічного здоров’я, соціальної та професійної адаптації осіб, які зазнали психологічних наслідків війни. У результаті створено 4 районні Центри психосоціальної підтримки у Рівненській області. 

Філософія PRO_MentalHealth базується на турботі про людей. Людиноцентричний підхід впроваджений на кожному етапі проєкту: робота з районними координаційними групами, експертна підтримка громад у створенні центрів, проведення навчань, організація публічного діалогу і, зрештою, — це принцип роботи самої команди. 

Нині Центри психосоціальної підтримки PRO_MentalHealth — єдині в Україні, в яких мультидисциплінарні команди (у складі 3 психологів і 1 психіатра кожна) в межах району надають послуги як амбулаторно, так і мобільно, маючи від Фонду нові авто, сучасно оснащені кабінети, медичну ліцензію та відповідну кваліфікацію. За менш, ніж півроку Центри провели 5136 індивідуальних та групових консультацій й надали понад 3121 годину психологічних та психіатричних послуг. Завдяки проєкту безоплатну допомогу отримують не тільки військовослужбовці та їхні сім’ї, а кожен, хто пережив травмівний досвід війни. 

Однак робота Центрів — це не лише про кількісні показники, це також про психоедукацію, яку невтомно проводять спеціалісти серед жителів області з метою подолання стигми щодо отримання психосоціальної підтримки. Численні просвітницькі заходи стали драйверами звернень людей по кваліфіковану допомогу і це, в свою чергу, підвищило рівень довіри до Центрів. 

Проєкт також ініціював платформу для діалогу і пошуку ефективних рішень для громад. Проведений у м. Рівне Форум став дієвим майданчиком для суспільного обговорення вдалих кейсів і викликів у сфері психосоціальної підтримки між представниками влади всіх рівнів, які створюють і втілюють законодавчі ініціативи, та спеціалістами, які безпосередньо працюють з клієнтами Центрів, реалізуючи ці ініціативи на місцях. 

З урахуванням масштабів проблеми Центри психосоціальної підтримки PRO_MentalHealth є взірцем для подібних ініціатив в інших регіонах України, які сприятимуть подоланню психологічних наслідків війни. 

Проєкт PRO_MentalHealth  реалізується Фондом міжнародної солідарності (SFPL) у партнерстві з BGK, Європейською Комісією та Програмою польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.