Минулого четверга завершився другий навчальний візит для представників українських громад та працівників ДСНС в рамках проєкту «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд», який реалізує Фонд міжнародної солідарності в Україні.

Головною метою даного проєкту є популяризація руху добровільних пожежних формувань та створення умов для застосування та поширення досвіду Польщі у напрямку цивільного захисту в українських громадах.

Отже перш за все, українські вогнеборці завітали до повітового пункту Управління Державної пожежної служби в м. Дембіца та Державної пожежно-рятувальної частини №3 у м. Жешув, де ознайомилися з основними засадами реагування пожежної охорони Польщі та принципами координації добровольчих та державних підрозділів системи цивільного захисту. ДПРЧ №3 у Жешуві була минулого року національним хабом допомоги для України, де працівники ДСНС протягом декількох місяців працювали і жили, координуючи гуманітарні транспорти для України (див. фото).

 

 

Центральним об’єктом зацікавленості української делегації була мальовнича ґміна Бжостек, де учасники мали змогу посилити свій досвід у питаннях розробки місцевої документації з цивільного захисту, організаційного та правового регулювання при створенні та координації добровільної пожежної команди, а також залучення та управління джерелами фінансування. Під час цього візиту польські колеги також розповіли про власну модель управління людськими засобами та варіанти залучення волонтерів. Останньою, але не за важливістю, темою для обговорення була роль ДПК у соціальному та культурному житті громади.

Підбиваючи підсумки двох візитів: загалом у навчанні взяли участь 24 особи з Полтавської, Волинської, Рівненської, Чернігівської, Чернівецької, Житомирської, Львівської та Сумської областей. А відтак, учасники поїздки зможуть використати отриманий досвід, знання та навички для втілення якісних змін у системі цивільного захисту кожної з восьми громад-учасниць проєкту.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program».