31 січня 2024  відбулося IV засідання членів Наглядової ради щодо впровадження проєкту «Психосоціальна підтримка в Україні» PRO_MentalHealth 

Павел Кост, керівник Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні (SFPL), відкриваючи засідання, наголосив: «Минулого року було успішно протестовано модель надання послуг психосоціальної підтримки на місцевому рівні. Цей проєкт реалізовували на Рівненщині. Ми вважаємо, що зобов’язані, по-перше, цей успіх на Рівненщині закріпити. По-друге, гарно його презентувати ширшій аудиторії, в тому числі й міжнародній. По-третє, розпочати його втілення в нових регіонах України, якщо така можливість у нас виникне. Особливо нам приємно, що наша модель, з одного боку, націлена на системні рішення, які будуть працювати без нашої підтримки. Дана модель вписується в політику, яку формують і реалізують Міністерство у справах ветеранів України та Міністерство соціальної політики України. Хочу підкреслити, що одним із ключів для успіху заходів, які відбуваються в рамках проєкту є синергія центральних органів влади, регіональної влади, громад та Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни. Ми мусимо і надалі триматися одного вектору руху. Для цього й потрібна комунікація, в тому числі у форматі роботи Наглядової ради. Переконаний в тому, що нам разом вдасться досягнути тих амбітних цілей, які собі ставимо.» 

 Тетяна Сірик, координаторка проєкту PRO_MentalHealth, презентувавши основні результати проєкту “Психосоціальна підтримка в Україні” PRO_MentalHealth за минулий рік, оголосила план діяльності у 2024 році: «Як і декларувалось раніше, ми продовжимо підтримувати наші центри з метою  посилення їх інституційної спроможності. У межах мікрогрантингу цьогоріч будуть організовані два конкурси: один – безпосередньо для центрів з метою залучення коштів на розвиток додаткової послуги, на навчання і посилення заходів з психоедукації, які проводять мультидисциплінарні команди. Другий конкурс плануємо оголосити серед 12 громад Рівненщини,  які минулого року брали участь в проєкті та працювали в складі районних координаційних груп. Цей грант громади-переможці зможуть використати, щоб підготувати приміщення для приїзду і роботи мобільних бригад Центрів. Обабіч цього плануємо реалізувати ще два проєктні компоненти – це просування та реплікація моделі психосоціальної підтримки. Маємо рік на моніторинг та аналіз діяльності створених Центрів, щоб розробити Концепцію нової програми для масштабування проєкту PRO_MentalHealth. Хоча вже у другому півріччі 2024 року плануємо розпочинати підготовчий етап до впровадження моделі та налагодження співпраці зі стейкхолдерами у новому регіоні – і це Житомирська область.» 

Ірина Постоловська, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції,  поінформувала щодо перспектив та перших здобутків у процесі створення центрів життєстійкості. Вона зазначила, що станом на сьогодні вже є зацікавленість від 64 громад з 20 областей України щодо надання комплексних послуг соціально-психологічного характеру, у 14 громадах вже визначені надавачі таких послуг. Приємно, що в цьому переліку є і дві громади, де створені Центри психосоціальної підтримки, які будуть відігравати ключову роль у наданні таких послуг.  

Цікаво відмітити, що  прямо-таки під час засідання Наглядової ради Володимирецька та Здолбунівська громади отримали угоди для підписання з Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю. Передбачається, що угоди почнуть діяти вже з 1 лютого і жителі цих громад почнуть отримувати нову комплексну соціальну послугу з формування життєстійкості. 

 Також сьогодні були внесені зміни до складу членів Наглядової ради – включено ІринуМикичак, радницю Прем’єр-міністра України та директорку з координації центральних органів виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ, який продовжує свою роботу у супроводі Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Пані Ірина привітала учасників заходу та команду проєкту з тими результатами, які вдалося досягти за відносно короткий проміжок часу: «Нам з колегами з надзвичайно приємно, що є такі ініціативи від польського Уряду. Якщо розглядати питання, з чим асоціюється назва вашого проєкту, то PRO_MentalHealth  – це гуртування громад довкола ментального здоров’я.» 

Партнери від обласної влади пілотної Рівненщини висловили однозначну підтримку діяльності проєкту та сподівання на продовження його активностей у цьому році. За словами керівників області та профільних департаментів проєкт та команда, яка його реалізовує, зарекомендували себе як професіонали з конструктивних, креативних підходом до справи.

 За результатами виступів члени Наглядової ради мали змогу предметно обговорити та визначити пріоритетні напрями діяльності проєкту PRO_MentalHealth, бо Наглядова рада – це не лише про інформування партерів, а й про можливість почути, що відбувається на рівні законодавчих ініціатив, обговорити виклики, з якими стикаються надавачі психосоціальних послуг на місцях в громадах, і спільно визначитися з подальшим вектором руху. 

 Проєкт PRO_MentalHealth  реалізується Фондом міжнародної солідарності (SFPL) у партнерстві з BGK, Європейською Комісією та Програмою польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.