У серпні відбулося три навчальні візити 50 працівників сфери соціального захисту з Житомирської, Черкаської та Вінницької областей до ґмін Польщі. У ґмінах успішно функціонують заклади соціального захисту різних форм: клуби, соціальні кооперативи, спеціальні центри.

Тамара Кушнір, Начальник відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради, підкреслює практичну цінність візиту до Польщі для напрацювання нових механізмів надання соціальних послуг в українських громадах: “В сфері соціального захисту населення я працюю вже 25 років. Коли в процесі децентралізації відповідальність за соціальні послуги була передана територіальним громадам, у мене зародилась ідея створення якогось осередку, де б літні люди могли проводити час: спілкуватися з однолітками, консультуватися з експертами з питань, що їх турбують, навчатися комп’ютерній грамотності, організовувати дозвілля тощо. Але як це організувати на практиці, без великих витрат з бюджету громади, я уявлення не мала.

Зустріч із студентками Університету третього віку в містах Тлущ та Кобилка — це було попадання «в яблучко». Після повернення я активно працюю з небайдужими особами похилого віку щодо створення громадського об’єднання для залучення грантових коштів, а з міським головою— щодо виділення приміщення для майбутнього клубу чи Університету.
Поїздка для нас дуже актуальна і своєчасна.

Вражають різноманітні форми організації соціальної роботи, заклади інтеграції різних категорій населення. А заклад Професійної активізації у Кшижево — це взагалі щось унікальне! (У цьому туристично-реабілітаційну центрі приймають на роботу осіб з інвалідністю (з 60 працівників таких аж 44!) й займаються їх соціальною адаптацією.)
Сьогодні для нас надзвичайно важливо знайомство з такими практиками. Величезна вдячність Фонду міжнародної солідарності за надану можливість побачити такі заклади, ознайомитись з їх роботою.»

Візити відбулися в рамках проєкту “Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенцій об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг”, що реалізується Фондом міжнародної солідарності і співфінансується в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіка Польща та Посольством Сполучених Штатів Америки в Україні.