В рамках проєкту «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд», який реалізує Фонд міжнародної солідарності в Україні, 12 представників громад та працівників ДСНС із Сумської, Волинської, Полтавської та Львівської областей України відвідали ґміну Орли у Польщі для вивчення польського досвіду в галузі цивільного захисту, зокрема створення та підтримки добровільних пожежних команд.

Українські гості завітали також до декількох ДПК, де мали змогу ознайомитися зі специфікою роботи польських вогнеборців-добровольців в різних умовах – географічних, демографічних, фінансових тощо. Натомість у повітовому державному пункті управління в Перемишлі учасники проєкту на власні очі побачили, як працює система пожежної охорони в Польщі та її координація з добровольчими підрозділами.

Завершилася навчальна поїздка візитом до Управління Державної пожежної служби у Жешуві, під час якої були розглянуті діджитал інструменти та відпрацьовані методи реагування, які дозволяють побудувати більш ефективну модель цивільного захисту.

Подібний обмін досвідом є надзвичайно корисним для громад, де добровільний пожежний рух лише почав розвиватися, адже учасники зможуть “привезти додому” дієві європейські практики та втілити їх “на місцях”.

Загалом під час поїздки були обговорені такі теми:

  • роль ДПК у посиленні безпеки населення, приклади реагування у різних надзвичайних ситуаціях;
  • підготовка членів ДПК, їх сертифікація та ресертифікація – польський досвід;
  • взаємовідносини місцевого самоврядування та ДПК – практичний досвід впровадження правового регулювання щодо органів місцевого самоврядування та добровільних одиниць;
  • особливості фінансування потреб ДПК;
  • як навчальні заклади співпрацюють ДПК та переваги такої співпраці;
  • план кризового управління і його впровадження – приклад імплементації;
  • координація ДПК у разі небезпеки та їх кооперація з державними службами;
  • заохочення до участі у добровільному пожежному русі молоді: приклади підготовки “наступного покоління” пожежників-добровольців.

 

 

 

 

 

Нагадуємо, що всі ДПК у Польщі (як і практично всюди в ЄС) – це громадські організації, що з одного боку не заважає їм виповнювати національний стандарт 15 хвилин доїзду до події, а з другого боку, дає їм потужні фандрейзингові можливості та стимулює громади до загального розвитку.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program».