Відтак, протягом минулого тижня учасники та учасниці візиту, що відбувся в рамках проєкту «Модель замовлення соціальних послуг у неурядових організацій», мали можливість дослідити теоретичні та практичні аспекти взаємодії НУО та органів місцевого самоврядування на прикладі польських ґмін в Люблінському воєводстві . 

З’ясувалося, що в Польщі існують дві форми співпраці – фінансова та нефінансова. Якщо перша передбачає фінансування або дофінансування проєктів з боку влади, то друга полягає у підтримці постійного діалогу, комунікації, а також експертної залученості громадського сектору.

Щодня українська делегація відвідувала нову ґміну та знайомилась з унікальним досвідом.

Зокрема, у м. Пулави учасники та учасниці відвідали громадську організацію “Любельський центр допомоги”  та ознайомились з їхньою діяльністю. Вона  працює на території цілого воєводства, а їхня діяльність в основному зосереджена на людях  поважного віку. Організація співпрацює як з органами місцевого самоврядування, так і залучає  зовнішнє фінансування – представники організації розповіли про переваги та недоліки обох підходів.

У селі Конськоволя відбулася презентація ґміни, а також було представлено співпрацю з громадськими організаціями. У громаді з населенням близько 9000 мешканців налічується майже 30 некомерційних організацій, які здійснюють свої активності в різноманітних напрямках. Місцева влада активно залучає громадськість до вирішення, в тому числі, соціальних питань.

Парчев – місто, яке є центром ґміни та повіту.  Тут учасників поїздки вразило відвідування семінарів трудової  терапії та Центру денного догляду за дітьми, які веде організація «Карітас» Сєдлецької дієцезії. Питанню роботи з особами з інвалідністю, людьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, як було видно, в Польщі приділяють значну увагу.

 

Теплою та інформативною стала зустріч із сільською адміністрацією ґміни Ясткув. Місцеві громадські організації та ініціативи поділилися власним досвідом співпраці з владою та реалізації спільних проєктів, які нерідко фінансуються за підтримки Європейського Союзу. 

Підводячи підсумки, учасники однозначно наголосили на потребі популяризації моделі замовлення соціальних послуг у неурядових організацій в українських громадах. Серед переваг такої моделі – заощадження ресурсів громад, більш якісне задоволення потреб мешканців, посилення соціального капіталу тощо. В деяких територіальних громадах вже існують успішні практики замовлення послуг від НУО. Проте зважаючи на виклики, з якими українське суспільство щодня стикається в умовах війни, запит на надання якісних соціальних послуг тільки зростатиме, а отже й актуальність у запровадженні такої моделі збільшуватиметься.

Проєкт «Модель замовлення соціальних послуг у неурядових організацій» реалізується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.