Відбулася конференція “Соціальні послуги в громадах: досягнення та виклики”, на якій ми підвели підсумки нашого проєкту “Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні”.

З метою покращення в Україні надання соцпослуг необхідно забезпечити систематичне навчання представників виконавчої влади в громадах, вдосконалити доступ до інформації і комп’ютеризувати всі сфери соцдопомоги. Про це заявив головний експерт проєкту «Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні» Мирослав Ольчак в Укрінформі під час підбиття підсумків проєкту, який цьогоріч реалізував Фонд міжнародної солідарності.

“Для того, щоб покращити ситуацію у соціальній сфері в Україні  треба забезпечити систематичні навчання для представників виконавчої влади в громадах, щоб у них закріпилось розуміння потреби в соціальній роботі. Також необхідно забезпечити умови для підвищення кваліфікації керівників у територіальних центрах надання соціальної допомоги. Чергова сфера для вдосконалення – доступ до інформації і комп’ютеризація всіх сфер соціальної допомоги”, – сказав Ольчак.

Він додав, що також потрібно проводити оцінку ефективності системи надання соціальних послуг в Україні та підтримувати громадські організації, які увійшли до сфери соцпослуг.

Проєкт «Соціальні послуги в громадах – підтримка реформи соціальної політики в Україні» реалізувався цього року на двох рівнях: центральному та місцевому. Зокрема, на центральному рівні відбулася низка консультацій для Міністерства соціальної політики України за участю польських експертів щодо розробки підзаконних актів до нової редакції Закону України «Про соціальні послуги», який набуде чинності з 1 січня 2020 року.

На місцевому рівні проходила серія навчальних семінарів для фахівців соціальної сфери з 15 громад Чернігівської області. Під час семінарів польські експерти ознайомили учасників з особливостями управління послугами соціальної допомоги, самооцінкою спроможності OTГ у наданні соцпослуг, аналізом та прогнозуванням потреб у соцпослугах, а також з основами управління проєктами.

Окрім цього, учасники мали змогу ознайомитися з польським досвідом наданням соцпослуг під час навчального візиту, а також подати заявку на співфінансування власного проєкту.