Минулого тижня, 10 квітня відбулася перша зустріч партнерів та членів робочої групи проєкту “Вдосконалення процесів управління відходами в Тульчинській міській територіальній громаді, враховуючи досвід гміни Накло над Нетечем”, який реалізується в рамках “Конкурсу мікрогрантів 2024/UA-DZ – Добре врядування – Проєкти 2023”.

Мета проєкту – покращити екологічну ситуацію в громаді завдяки впровадженню ефективних практик щодо організації переробки та утилізації твердих побутових відходів. На втілення проєкту Тульчинська громада отримала грант на суму 10 000 євро. Важливим елементом під час розробки проєкту була участь громади-партнера з Польщі, співпраця з якою почалася завдяки Програмі стажування «Добре врядування».

Нагадаємо, що минулоріч 25 учасників з різних куточків України пройшли 7-тижневе стажування в польських муніципалітетах. Згодом набуті на практиці знання стали каталізатором для впровадження нових управлінських та організаційних рішень в українських громадах.

Відтак, начальниця відділу економіки, стратегічного планування та інвестиційного розвитку Тульчинської міської ради Наталія Гнатенко, яка була однією з учасниць Програми стажувань, мала можливість дослідити досвід гміни Накло над Нетечем щодо управління твердими побутовими відходами. Нині цей досвід, а також започатковане партнерство з польськими колегами стане в нагоді при реалізації проєкту в Тульчинській громаді.

До робочої зустрічі долучилися і польські колеги – секретар ради міста та гміни Накло над Нетечем Кшиштоф Копішко, директор департаменту муніципального управління та охорони навколишнього середовища гміни Накло над Нетечем Анна Новак, а також куратор проєкту Фонду міжнародної солідарності в Україні Антон Кухлєв.

Під час зустрічі керівниця проєкту Наталія Гнатенко презентувала план заходів в рамках реалізації проєкту:

  • комунікаційна кампанія, яка включає навчання працівників комунального підприємства, опитування мешканців, підготовка друкованої продукції та проведення екоконкурсу;
  • дослідження морфологічного складу відходів та придбання баків для збору ТПВ;
  • організація процесу збуту вторинної сировини;
  • створення системи відеоспостереження, удосконалення процесів контролю та моніторингу.

Ця публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її авторів та не обов’язково відображає позицію Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії.